10 ingenieuze ontwerpen voor kantoororganisatie
Inspiratie voor de werkplek

10 ingenieuze ontwerpen voor kantoororganisatie

Organisatie en productiviteit zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor het succes van ieder bedrijf. In welk product of dienst u ook bent gespecialiseerd, u loopt risico op rommelige en ongerichte chaos als u niet georganiseerd blijft.

 

Vaak wordt gezegd dat een goed ontworpen werkruimte resulteert in een helderdere geest waardoor de efficiëntie toeneemt. We hebben deze tips voor kantoorinrichting samengesteld met aanwijzingen om ervoor te zorgen dat uw kantoor een zo productief mogelijke ruimte is.

 

Ideeën voor kantoorindeling

" width=
  • Neem de volledige indeling in beschouwing: Begin met het totaalplaatje en kijk naar de algemene indeling van uw kantoorruimte. Bedenk hoe zowel bureaus en stoelen, als onderzoeks- en vergadertafels gebruikt kunnen worden om een ruimte praktisch te verdelen. Overweeg hoe men door de ruimte beweegt en hoe deze wordt bezet.
  • Een rustige omgeving – Sommige mensen zijn erg gevoelig voor harde geluiden. Verhitte gesprekken, hartelijk gelach en een harde radio kunnen het werken erg moeilijk maken. U kunt dit tegengaan door een rustige omgeving te bieden waar geluid strikt beperkt is en het gemakkelijk is om zich te concentreren.
  • Investeer in handige opbergoplossingen: Het is verbazingwekkend hoeveel voorwerpen er geen vaste plek hebben op een gemiddeld kantoor: van telefoon opladers en kabels, reserve modems  en fietssloten tot dozen met speciale thee en ongewassen sportkleding. Het antwoord hierop is goede opbergmogelijkheden. Dit kan betekenen dat u aan iedere persoon een eigen kastje toewijst, of u kunt juist kiezen voor een meer gezamenlijke aanpak.
  • Zet de juiste personen bij elkaar: Dit klinkt misschien logisch, maar collega’s die samen moeten werken, moeten dichter bij elkaar zitten. Soms kan dit betekenen dat een belangrijke systeembeheerder naast het designteam moet zitten. Verandert de dynamiek geregeld, dan is plaats onafhankelijkheid misschien de juiste oplossing. Het belangrijkste is dat medewerkers hun tijd niet verdoen door de hele dag rond te lopen.

Tips voor kantoorinrichting

" width=
  • Kies een sterke uitstraling: Een kantoor waarbij alles op elkaar is afgestemd stimuleert een hoger kwaliteit Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht en kies het beste meubilair dat u zich kunt  veroorloven. Voeg een aantal creatieve tinten toe zoals krijtmuren, pauzeruimtes met zitzakken en gedempt licht om bepaalde ruimtes af te kaderen en sfeer te geven. Wees niet bang voor kleur. De juiste combinatie van kleurtonen kunnen een productieve omgeving scheppen.
  • Geef aandacht aan archivering: Slecht georganiseerde documenten nemen belangrijke tijd in beslag en medewerkers verspillen hun tijd met het zoeken naar informatie en bestanden die zij nodig hebben. Of u nu kiest voor traditionele archiefkasten of moderne archiefsystemen, het is van essentieel belang dat iedereen snel toegang heeft tot wat zij nodig hebben. Nog een goede tip is om iedere week tijd toe te wijden aan het archiveren. Berg papieren op nadat ze zijn gebruikt, zodat het systeem helemaal bijgewerkt is voor de volgende week.
  • Verbeter het uitzicht: De hele dag naar een scherm staren helpt niemand bij het organiseren of om geconcentreerd te blijven. De menselijke geest heeft korte, lonende afleidingen nodig. Deze kunt u bieden in de vorm van mooie muurschilderingen of printen. Het plaatsen van weelderige groene planten is nog een manier om het kantoor op te fleuren. Wat dacht u van grote prikborden waar collega’s foto’s, kaarten, aankondigingen en inspirerende berichten kunnen hangen?

 

  • Recycle, recycle, recycle: Terwijl u uw kantoor opruimt en ontdoet van overbodige rommel, waarom zou u dan niet hetzelfde doen voor onze planeet? Zet recycling mogelijkheden op in de hoek van uw kantoorruimte en help uw team om glas, plastiek en papier op een verantwoordelijke manier weg te gooien. Hier zullen uw medewerkers zich ook beter bij voelen.
  • Zorg dat uw apparatuur goed werkt: Een langzame of defecte printer, een harddrive die continu belangrijke bestanden verliest of een telefoon die ruist en de verbinding verbreekt: het is niet alleen erg frustrerend, maar oude apparatuur kan ook de productiviteit enorm verminderen. Overweeg een alles-in-een-machine aan te schaffen om op ruimte te besparen. Bijvoorbeeld een machine die documenten zowel print, kopieert, faxt en scant. Versterk functionaliteit en u stimuleert productiviteit.
  • Houd bureaus netjes en opgeruimd: Een rommelig bureaublad is een enorme hinder voor iedereen die georganiseerd wil zijn. Het leidt af en irriteert: de vijand van efficiëntie. U kunt dit op uw kantoor aanpakken via een ‘opgeruimd bureaublad’-beleid, waarbij u uw team vraagt om hun bureau iedere dag netjes en opgeruimd achter te laten. Begin gebruik te maken van stijlvolle stapelbakken waarin medewerkers huidig werk kunnen opbergen. Leuke pennenbakjes zijn ideaal om schrijfwaren en andere kleine voorwerpen in te bewaren.

 

 

Natuurlijk hoeft u niet al deze ideeën voor kantoorinrichting toe te passen om uw bedrijf een stimulans te geven qua organisatie en productiviteit. Selecteer een of twee ideeën en maak uw ruimte kalmer, meer geordend en een vrolijkere plek om te werken.