Creëer de ideale werkplek
Inspiratie voor de werkplek

Creëer de ideale werkplek

De meeste mensen spenderen het grootste gedeelte van hun dag op het werk. Het is daarom ook de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze omgeving warm, comfortabel en inspirerend te maken. Een plek waar medewerkers zich thuis voelen. Een direct gevolg hiervan is dat het ook helpt om de productiviteit en de moraal te verhogen. Met dit artikel helpen we u om een mooi en creatief kantoor te bouwen waar u en uw werknemers trots op kunnen zijn.

We kijken naar de kleuren die u kunt gebruiken om de werkplek op te beuren.

Vergroot uw kantoor met lichte kleuren

" width=

Het is al meerdere keren bewezen dat kleuren invloed hebben op ruimtes. Lichte kleuren – zoals wit – maken een kamer groter, terwijl bruine tinten weer erg knus overkomen maar een kamer wel kleiner doet lijken. Felle kleuren dragen bij aan een moderne kantoorinrichting. Bij uw kantoorinrichting is dit dan ook iets om over na te denken, of u nu op kantoor of thuis werkt. Is de ruimte waarin u werkt klein, gebruik dan vooral lichtere kleuren die u altijd kunt opvrolijken met kleurrijke accessoires. Werkt u in een grotere ruimte met voldoende natuurlijke licht, dan kunt u gerust kiezen voor een wat donkerder kleurenschema.

Kleuren beïnvloeden het humeur

" width=

Kleur heeft invloed op het humeur en roepen vaak bepaalde gevoelens op. Kijk daarom eerst naar welke kleuren geschikt zijn voor het interieur van uw kantoor. Zo wilt u rood vermijden op een rustig kantoor, omdat dit juist een geweldige kleur is voor kamers waar veel lichamelijke activiteit plaats vindt. Rood heeft invloed op uw hartslag en hersenactiviteit,  daarom kan het wel gemakkelijk gebruikt worden in een magazijn of postkamer. Blauw straalt vertrouwen, communicatie en efficiënte uit, terwijl geel de geest stimuleert. Beiden zijn erg effectief in ruimtes waar u brainstormsessies houdt of waar sowieso veel energie nodig is. Ook groen heeft een kalmerend effect en is daarom een ideale kleur voor op het kantoor. Bent u na het verven toch wat onzeker geworden over de kleur, dan breekt u het gemakkelijk op door kunst door het kantoor te hangen. Schilderijen, planten, foto’s en posters zorgen ervoor dat een muur niet zo geel, blauw, roze of oranje is. Waarom neemt u niet wat tijd om eens te lezen over kleurpsychologie en naar aanleiding hiervan op zoek te gaan naar kleuren die het beste bij uw kantoor passen.

Organiseer uw kantoor op een effectieve manier

" width=

U heeft voor de muren van uw kantoor een mooi kleurtje gekozen wat ook nog eens kalmerend werkt. Maar hoe groen u de muren van uw kantoor ook verft, het kalmerende effect verdwijnt toch een beetje als het kantoor ongeorganiseerd is. Niets wekt meer irritatie dan een kantoor waar u constant naar spullen zoekt. Steek daarom ook wat tijd in het opzetten van een georganiseerd kantoor.

U richt iedere werkomgeving optimaal in als u alles gemakkelijk toegankelijk maakt. Houten meubels, gecombineerd met open stellingskasten aan de muur, creëren bijvoorbeeld een warme en ontspannen sfeer met een opgeruimde indruk. Voor het optimaal inrichten van een klein kantoor geeft u veel licht, ruimte en minimale rommel prioriteit. U kunt dan denken aan opslagruimte onder het bureau zoals een ladekast. Als u veel oudere documenten heeft die u niet kunt wegdoen, schaf dan een aantal opslagdozen aan waarin u ze kunt opbergen. U kunt ze vervolgens in een archiveringskast plaatsen, maar ook op een plank in het kantoor zelf maken ze een professionele indruk zolang u de juiste dozen kiest. Ook hangmappenkasten geven genoeg ruimte om papier op een georganiseerde manier op te bergen.

Organiseer uw bureau, maar ook uw gedachten

" width=

Niet alleen de inrichting op het kantoor is belangrijk. Ook individuele bureaus mogen niet achterblijven. Met handige ladensets en sorteerrekken organiseert u in een handomdraai het bureau en houdt u spullen zoals rekenmachines uit het zicht. Ook houdt u alle papieren op de juiste plek en verliest u geen tijd met het zoeken naar documenten. Hiernaast stimuleert een opgeruimd kantoor veel meer en hoeft u geen tijd te besteden aan het opruimen van het bureau voordat u aan de slag kunt.

Vaak zijn losse papieren die op het bureau te vinden zijn notities van brainstormingsessies. Natuurlijk zijn dit belangrijk papiertjes, maar het laatste wat u wilt is dat ze los over uw bureau slingeren. In plaats hiervan kunt u overwegen een whiteboard in de vergaderruimte of het kantoor zelf te plaatsen. U kunt de notities dan op de whiteboard laten staan zodat u de bij de volgende sessie op terug kunt komen. Hiernaast loopt u personeel vaker langs zo’n whiteboard, waardoor ze ook weer vaker zullen denken aan oplossingen voor de volgende brainstormingssessie. Ook planborden kunt u overal op het kantoor ophangen: individueel achter bureaus, in de keuken of in vergaderruimtes.

Ook thuis is het belangrijk om uw papieren goed op te bergen. Als u van huis uit werkt, of op zoek bent naar een effectief plekje waar u administratie kunt doen, dan hebben wij ook een aantal oplossingen om thuis een mooi kantoor op te zetten. Ten eerste is het belangrijk om een hoekje uit te zoeken waar u een bureau of tafel plaatst waarop u kunt werken. Zorg er vervolgens voor dat het er knus, maar professioneel uitziet zodat u hier ook wilt werken. Plaats een plant, pennenbakje en notitieboekje op het bureau, uw papieren in mappen of opslagdozen op planken boven het bureau en zorg dat er voldoende verlichting is. Zo stimuleert u zichzelf om hier ook daadwerkelijk plaats te nemen als u werkt of administratie doet.

Een goed ontworpen werkruimte betekent een heldere geest

" width=

Naast het creëren van een rustige omgeving en het investeren in handige opbergoplossingen, is het verstandig om ook te kijken naar de volledige indeling van de ruimte. Bedenk waar u stoelen en bureaus plaatst en overweeg hoe werknemers door de ruimte bewegen. Probeer de ruimte zo praktisch mogelijk in te delen. Zet ook de juiste personen met elkaar. Collega’s die veel samen werken, zet u dichterbij elkaar, wat soms betekent dat een belangrijke systeembeheerder naast het designteam zit.

Kies voor een sterke uitstraling die het liefste ook bij de identiteit van uw bedrijf past. Stem kleuren op elkaar af, maak zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht en voeg creatieve tinten toe zoals krijtmuren, zitzakken en gedempt licht in de kantine voor een ontspannen sfeer. Geef uw werknemers de mogelijkheid om de ogen van het scherm af te halen voor een kleine pauze en geef hen de optie naar inspirerende schilderijen of mooie planten te kijken.

Ten slotte is een van de grootste stimulansen uw apparatuur. U hoeft niet het nieuwste van het nieuwste te hebben, maar zorg er wel voor dat het goed werkt. Een langzame printer die constant vastloopt, een telefoon die ruist of een computer die vastloopt brengen geen positieve energie op de vloer. Deze tips zijn genoeg om u in ieder geval op weg te helpen. Hiernaast is het altijd toch een leuke uitdaging om een ruimte een verfrissende make-over te geven.