Gemakkelijke tips voor een groener kantoor
Inspiratie voor de werkplek

Gemakkelijke tips voor een groener kantoor

Een milieuvriendelijke werkwijze vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk van uw bedrijf, maar verhoogt ook de winstgevendheid. Milieuvriendelijk ondernemen betekent dat u het afval op kantoor vermindert, apparatuur uitzet als u het niet gebruikt en energiebesparende lampen aanschaft. Gemakkelijke stappen die ieder kantoor kan zetten, met als aanvullende bonus dat u uw uitgaven verlaagt.

Hebben we een aantal milieuvriendelijke tips waarmee u kunt beginnen:

Verander uw papier en de manier waarop u print

Veel bedrijven printen dagelijks, of het nu gaat om facturen, presentaties of de notulen van een bijeenkomst. Het is belangrijk om uw personeel aan te moedigen om alleen te printen als het echt nodig is, maar zelfs voor de hoognodige afdrukken kunt u milieuvriendelijker te werk gaan: kies voor gerecycled papier en print dubbelzijdig. U kunt zelfs uw afval beperken en geld besparen door het lettertype op uw documenten aan te passen.

Schakel apparaten uit

Zet apparaten uit als ze niet in gebruik zijn en schakel lichten uit in lege kamers. Zo kunt u jaarlijks meer dan 20% besparen op uw energierekening. Hang mededelingen op in uw kantoor om iedereen aan te moedigen hetzelfde te doen. Samen behaalt u de beste resultaten voor een groener kantoor.

U kunt zelfs overschakelen naar led-lampen om energieverbruik te verminderen. Aangezien ze langer meegaan, bespaart u ook op de kosten van het regelmatig vervangen van gloeilampen.

Verstandig verpakken

Stuurt uw bedrijf regelmatig pakketten, denk dan na over hoe u de producten het verstandigst verpakt. Het kost u meer om een klein object in een grote doos te versturen en bovendien is het onnodig afval. Maak gebruik van het juiste formaat verzenddoos en verminder afval, terwijl u bespaart op kosten.

De groene schoonmaak

Milieubewuste bedrijven richten zich niet alleen op het verminderen van afval, maar houden bij alles het milieu in het achterhoofd: ook bij de schoonmaakproducten. Milieuvriendelijke producten werken net zo goed als gewone producten, maar gebruiken natuurlijke, niet-vervuilende ingrediënten die het milieu niet schaden.

Stel een plan op

Het is erg belangrijk om uw personeel aan te moedigen om te recyclen als u ervoor kiest om als groen bedrijf verder te gaan. Voordat uw personeel afval weggooit in de afvalbakken, laat hen dan eerst controleren of het afval opnieuw gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan gebruikt papier dat in een vergadering gebruikt kan worden voor korte aantekeningen.

U moet er ook voor zorgen dat u afvalbakken voor papier, plastic, karton en algemeen afval heeft, zodat u al het materiaal gescheiden kunt houden. Met behulp van gekleurde deksels geeft u gemakkelijk aan welke afvalbak geschikt is voor welk afval. Ook het recyclen van uw inkt- en tonercartridges is een stap in de goede richting voor een groener kantoor.

Recyclen kan soms verwarrend zijn en misschien weet niet iedereen hoe zij dit het beste kunnen doen. Een workshop is een leuke manier om het goed uit te leggen zodat iedereen weet wat er wordt verwacht.

Betrek iedereen erbij

Welk gemeenschappelijk gedrag kunt u op uw kantoor verbeteren? Laat uw werknemers alleen de hoognodige e-mails printen om onnodig papiergebruik te voorkomen. Loop een checklist na aan het einde van de dag om te controleren of computers en schermen uitstaan, laders uit het stopcontact zijn gehaald en alle lampen uitgeschakeld zijn.

U kunt zelfs de kosten in de gaten houden van de apparatuur die u momenteel gebruikt. Vergelijk het met de kosten van milieuvriendelijke producten en krijg een indicatie van het rendement als u hierin zou investeren.

Het lijkt misschien een hele uitdaging om uw bedrijfscultuur aan te passen. Betrek uw personeel erbij en laat hen deel uitmaken van de veranderingen. Dit versterkt de motivatie en, samen met de handige milieutips, draagt u gezamenlijk een steentje bij aan een groenere werkomgeving. Een goede manier om uw personeel erbij te betrekken is via een ideeënbusje. Verzamel de ideeën hierin en neem daadwerkelijk actie met sommige ideeën. Tijdens brainstormsessies kunnen de medewerkers overleggen en discussiëren. Hier vloeien vaak interessante gedachten en plannen uit.

Het hoeft niet moeilijk te zijn om een groen bedrijf te creëren. Met een aantal gemakkelijke aanpassingen en een effectief plan om ze in werking te zetten, begint u zo met een milieuverantwoorde manier van werken.