Heeft warm weer invloed op productiviteit?
Inspiratie voor de werkplek

Heeft warm weer invloed op productiviteit?

Onderzoek wijst uit dat warm weer een nadelig effect heeft op de productiviteit van medewerkers. Zodra de temperaturen stijgen, kunnen bedrijven verwachten dat het personeel tot 20% minder productief is en bovendien sneller afgeleid (wel 45%).

Om uw personeel zo productief mogelijk te houden en een gezonde werkomgeving te creëren, is het belangrijk dat ze in een comfortabele omgeving werken en het niet te warm hebben. Er zijn tijdens de zomermaanden een aantal factoren die invloed hebben op het moreel en arbeidsethos van werknemers. Het helpt om op de hoogte te zijn van deze factoren, zodat u de werkomgeving hierop kunt aanpassen.

Te warm of te koud?" width=

Met het warme weer is de ideale temperatuur weer een veelbesproken onderwerp. 80% van kantoormedewerkers klaagt over de temperatuur op kantoor en bovendien kan het een negatief effect hebben op hun productiviteit.

Airconditioning in de werkomgeving is vaak een controversiële kwestie. De discussies zijn eindeloos: de een heeft het veel te koud, terwijl de ander een raam opent omdat het te warm is. Iedereen heeft een andere mening over de ideale temperatuur en daarom kan het weleens moeilijk worden om het iedereen naar hun zin te maken.

Een onderzoek van de Helsinki University of Technology wijst uit dat werknemers de beste prestaties leveren bij een binnenklimaat van 21°. Probeer deze temperatuur op het kantoor aan te houden en vraag personeel om dit alleen aan te passen als het echt nodig is. Zijn er medewerkers die dit te warm vinden, dan kunt u een aantal kleine ventilatoren plaatsen. Personeelsleden die het koud hebben, kunnen een extra trui meenemen.

Hoe te kleden?" width=

Uit een onderzoek van het Britse Andrews Sykes Hire blijkt dat 50% van de mensen die op werk formele kledingvoorschriften moeten volgen, zich niet comfortabel voelt tijdens warm weer. Van diezelfde groep kon maar 3% overuren werken in de warme zomermaanden. Heeft een kantoor strenge kledingvoorschriften, dan is de kans groter dat het personeel klaagt over de temperatuur.

Wees wat flexibeler tijdens de zomermaanden wat kledingvoorschriften betreft. Uw personeel voelt zich meer op hun gemak en werkt efficiënter.

Sta hen toe om blazers en stropdassen thuis te laten en in plaats hiervan een licht shirt met nette pantalon te dragen. Dit kan al een enorm verschil uitmaken. Van de ondervraagden gaf 56% van medewerkers die zich niet aan kledingvoorschriften hoeven te houden, aan dat zij zich tijdens de zomermaanden goed voelen.

Werkuren veranderen?" width=

We verwachten dat de productiviteit in de zomermaanden zal verminderen. Het lijkt een slecht idee om de werkdagen hiervoor korter te maken. Maar studies hebben aangetoond dat kortere werkdagen tijdens de zomermaanden de productiviteit juist kunnen verbeteren. 66% van de ondervraagden geeft aan dat ze dan juist meer werk gedaan krijgen.

Of u nu de werkdagen van maandag t/m donderdag verlengt en het personeel toestaat om op vrijdag eerder naar huis te gaan, of u geeft hen de mogelijkheid om een dag in de week van huis uit te werken: het kan een positieve invloed hebben wanneer u in de zomermaanden de werkuren aanpast. Flexibele werkuren kunnen ook het moreel van uw medewerkers verhogen waardoor zij zich meer gewaardeerd en beloond voelen voor hun harde werk.

Meer water drinken" width=

Moedig tijdens kantooruren uw personeel aan om genoeg te drinken. Het is belangrijk dat zij gehydrateerd blijven, zodat zij hun focus kunnen behouden en de hele dag productief zijn.

Het is aanbevolen om dagelijks tussen 6-8 glazen water te drinken. Als u een aantal waterkoelers rondom het kantoor plaatst, kunnen uw medewerkers zelf een glas water pakken als ze dorst hebben. Personen die goed gehydrateerd zijn, schijnen tot 14% actiever te zijn.

Het warme weer kan de productiviteit van medewerkers enorm beïnvloeden. Houd het moreel hoog, de medewerkers comfortabel en de werkplek gezond en u zult merken dat uw personeel het hele jaar hard blijft werken, zelfs in het warme weer.