Hoe de kantooromgeving productiviteit beïnvloedt
Inspiratie voor de werkplek

Hoe de kantooromgeving productiviteit beïnvloedt

Lee Penson, CEO van het commerciële architectenbureau Penson, dat cliënten heeft als Jay Z en Google, zegt: “Het leven is te kort om tijd door te brengen in saaie of inefficiënte ruimtes.” Penson is ervan overtuigd dat de kantooromgeving een grote rol speelt in het succes van een bedrijf.

Het is zaak de perfecte balans te vinden tussen een omgeving waarin werknemers kunnen groeien en een omgeving die indruk maakt op cliënten. Onze werkwijze verandert elke dag. Met nieuwe trends als hot-desking is het belangrijker dan ooit dat een kantoor voldoet aan verschillende vereisten zonder in te leveren op comfort en kwaliteit.

Penson benadrukt het belang van de kantooromgeving: “Een slechte omgeving is slecht voor de gezondheid, de teamgeest, het enthousiasme, de passie, motivatie, ambitie, volharding, dromen, innovaties en creativiteit”, zegt hij.

“Ik heb grootschalige kantoren opnieuw ingericht en daarbij de ruimte een nieuwe persoonlijkheid gegeven. De gebruikers van die ruimte hadden er meteen baat bij. Mensen maken het bedrijf, niet de apparatuur. Dat moet je niet vergeten. Je bedrijfsvoering zegt alles over je bedrijf. Als je bedrijf persoonlijkheid heeft, bereik je meer en dat is uiteindelijk waar het om draait.”

Volgens Penson is de eerste stap naar het ideale kantoor het gevoel dat je er trots op kunt zijn. “De ruimte moet je karakter, persoonlijkheid en vibe weerspiegelen. Je moet een indruk achterlaten op iedereen die jou in je ruimte ziet. Het is niet zomaar een kantoorruimte met een logo op een gekleurde muur […], je moet de ruimte juist zien als een verlengstuk van je persoonlijkheid.”

Een nieuwe kantooromgeving kan volgens Penson zeker een positief effect hebben op productiviteit. “Ik heb groepen van wel 10.000 medewerkers binnen een maand zien veranderen nadat ze een nieuw pand hadden betrokken. Deze holistische benadering is ontzettend effectief. Je zou het misschien zelfs een spirituele verandering kunnen noemen. In mijn ogen maakt of breekt dit een bedrijf.”

Marc Lawn, business consultant met de bijnaam ‘Business GP’, waarschuwt dat de kantooromgeving wel een belangrijke factor is, maar dat ook de andere elementen niet mogen worden verwaarloosd bij een renovatie. “Je kunt de ruimte van alle gemakken voorzien, maar als de werkomgeving niet constructief is, heb je er helemaal niets aan”, zegt hij.

“De omgeving heeft een aanzienlijk effect op de productiviteit, maar mensen vergeten vaak dat het gedrag en de houding van het personeel minstens net zo belangrijk is. Dit moet je goed in de gaten houden om te voorkomen dat de sfeer verziekt raakt.”

Lawn benadrukt het belang van praten en het bespreekbaar maken van (potentiële) problemen om zo een gezonde sfeer op kantoor te realiseren. “Een van mijn cliënten kon een grote omschakeling realiseren door een bepaalde medewerker aan te spreken op zijn gedrag. Die verstoorde namelijk onbewust de balans door zijn zorgeloze houding. Anderen namen daar aanstoot aan en dachten dat het hem allemaal niet kon schelen. Deze persoon schrok zich wezenloos, want hij dacht juist dat hij bijdroeg aan een positieve sfeer op de werkvloer – niet het tegenovergestelde.

“Ik probeer duidelijk te maken dat de mensen niet bewust proberen je dag te verpesten. De beste oplossing is dan ook gewoon het gesprek aan te gaan.”