Hoe vaak gebruikt u deze vieze plekken op kantoor?
Inspiratie voor de werkplek

Hoe vaak gebruikt u deze vieze plekken op kantoor?

Het is vaak een plek die bruist van energie, waar constant activiteiten plaatsvinden en medewerkers ervoor zorgen dat het nooit stil is: de werkplek. Met werk waar geen einde aan komt en dagelijkse deadlines, komt de schoonmaak van het kantoor soms op de laatste plaats.

Als het kantoor niet regelmatig wordt gereinigd, hopen bacteriën zich op waardoor het risico op ziektes wordt vergroot. Een bureau op een kantoor bevat gemiddeld 400 keer meer bacteriën dan een gemiddelde wc-bril: niet iets waar we graag over nadenken. Daarom is het belangrijk dat medewerkers regelmatig hun beeldscherm reinigen, toetsenbord schoonmaken, maar ook hun laptop schoonmaken.

Het is niet alleen uw bureau waar de bacteriën zich ophopen. We nemen een kijkje bij de beste broedplekken voor bacteriën:

Uw muis en toetsenbord: een ideale broedplaats

Het zal geen verrassing zijn dat de muis en het toetsenbord ook in dit rijtje thuishoren. Hang het toetsenbord maar eens ondersteboven en de kruimels vallen er vaak al uit. Juist omdat veel medewerkers achter hun bureau lunchen, is het een ideale broedplaats voor bacteriën. Het aantal bacteriën kan oplopen tot 7,500: misschien is lunchen achter het bureau toch niet zo goed als we denken?

Sowieso moet u voor het lunchen eerst de handen wassen en drogen, of u nu thuis of op kantoor eet. Onderzoek heeft uitgewezen dat ziektekiemen tot 50% verminderen als medewerkers vooral na een bezoek aan het toilet en voor het eten hun handen wassen. Antibacteriële zeep is daarom onmisbaar in iedere badkamer en keuken en vooral op de werkplek is het belangrijk om hier een goede voorraad van te hebben.

Hiernaast is het verstandig om iedere week uw bureau met een sopje schoon te maken. U kunt dan direct uw muis en toetsenbord reinigen en het beeldscherm schoonmaken. Probeer er een gewoonte van te maken om ook iedere week een doekje over de muis te halen.

Uw tas…

Zodra u het kantoor binnenstapt, wandelt u naar uw werkplek en zet uw tas op uw bureau. Heeft u er weleens aan gedacht hoeveel bacteriën zich aan de onderkant van uw tas bevinden? U plaatst de tas buiten op de grond, of op de vloer van het toilet. Het is eigenlijk niet zo gek dat zoveel bacteriën zich hier verzamelen. Voorkom daarom dat u de volgende keer uw tas op een bureau plaatst als u uw spullen eruit haalt.

Hiernaast kunt u allesreiniger en schoonmaakdoekjes bij de hand houden, zodat u altijd snel even een doekje over uw bureau kunt halen.

De koelkast…

Iedereen is er verantwoordelijk voor om een kantoorijskast schoon te houden, maar niet iedereen neemt deze verantwoording even serieus. Naast beschimmelde boterhammen en yoghurts is niet de ideale plek om uw heerlijke verse lunch te leggen.

Ook de ijskast is een broedplek van bacteriën, vooral op kantoor waar meerdere medewerkers er gebruik van maken. Probeer daarom om iedere twee dagen de ijskast schoon te maken. Een krachtige ontvetter of allesreiniger is ideaal om de ijskast weer fris en lekker ruikend te krijgen.

Natuurlijk stopt het niet bij de ijskast. Plaats afwasmiddel in de keuken zodat borden, mokken en het aanrecht direct schoongemaakt kunnen worden.

Goedemorgen…”

Of u nu cliënten of collega’s begroet, een handdruk blijft vaak niet achterwege. Een onderzoek in de VS en het VK heeft echter aangetoond dat handenschudden meer bacteriën overbrengt dan een zoen.

Dit bewijst maar weer hoe belangrijk het is om goed uw handen schoon te maken, maar drogen is net zo belangrijk. Papieren handdoeken verwijderen bacteriën tijdens het handen drogen: houd daarom altijd een voorraad handdoeken in de keuken en de badkamer.

Roep de lift of open de deur…

Het is niet alleen het schudden van handen dat bacteriën verspreidt, maar ook het aanraken van gemeenschappelijke objecten. Deurkrukken, liftknoppen en telefoons dragen ook veel bacteriën met zich mee die ziekten veroorzaken.

Naast het schoonmaken van het computerscherm en toetsenbord, is het verstandig om ook regelmatig uw telefoon en deurklinken te reinigen. Het enige dat u nodig heeft om bacteriën en ziektekiemen op de werkplaats tegen te gaan, is een goede allesreiniger en schoonmaakdoekjes. Door deze tips te volgen, genieten u en uw collega’s binnen mum van tijd van een heerlijk schoon kantoor.