Maakt uw werkplek u ziek?
Inspiratie voor de werkplek

Maakt uw werkplek u ziek?

Een besmettelijke ziekte kan als een lopend vuurtje door de werkplek gaan. Maar met de druk van strikte deadlines en onvoltooide taken, verschijnen veel medewerkers nog gewoon op het werk als ze zich niet lekker voelen. Een onderzoek van Staples onder 3.000 medewerkers heeft aangetoond dat 31% van de ondervraagde kantoormedewerkers wel eens naar werk zijn gekomen terwijl ze een aanstekelijke ziekte hadden.

61% van deze medewerkers gaf aan dat ze nog ‘te veel werk’ moesten doen, terwijl 28% op de werkplek verscheen omdat ze niet vanaf afstand konden werken.

“Zorgwekkend aantal werknemers komt ziek op werk”

Het hoofd van HR bij Staples Europe, Monica Mauri, reageert op deze uitslag: “We zien dat een zorgwekkend aantal werknemers het idee hebben dat ze naar werk moeten komen als ze ziek zijn. Werkgevers moeten duidelijk maken dat het belangrijk is dat werknemers thuisblijven als ze ziek zijn, vooral als het besmettelijk is.”

Zieke werknemers hebben een negatieve impact op hun eigen productiviteit en die van hun collega’s. Als de ziekte besmettelijk is, kan die zich onder collega’s verspreiden, waardoor meer medewerkers zich ziek moeten melden en dat kan op zijn beurt de werkdruk van gezonde werknemers verhogen.

Maar ziektekiemen worden niet alleen verspreid door zieke werknemers die niet thuisblijven. Volgens een onderzoek wast één op zeven werknemers zijn handen niet met zeep na een bezoek aan het toilet, terwijl één op vijftig zijn handen helemaal niet wast. Iets wat juist cruciaal is voor het aanvechten van ziektekiemen.

Stel goede hygiëneregels op in uw bedrijf" width=

Om uzelf en uw medewerkers te beschermen, is het belangrijk dat u goede hygiëneregels in werking heeft. Moedig uw medewerkers aan om deze regels in acht te nemen om het verspreiden van ziektekiemen te voorkomen.Ook het bureau kan een broedplaats zijn voor schadelijke bacteriën. Toetsenborden zijn soms viezer dan toiletten. 72% van de ondervraagden geeft aan dat ze achter hun bureau eten waardoor het een uitstekende verzamelplek is voor ziektekiemen.

Het is ook belangrijk om aan te geven bij uw medewerkers dat het belangrijk is om niet achter het bureau te eten. Laat hen gebruik maken van de kantine of keuken. Dit zal hun productiviteit verbeteren tijdens die vermoeide middaguren en het vermindert de kans dat zij schadelijke ziektekiemen binnenkrijgen of bacteriën toevoegen aan hun werkplek.

Was uw handen voor 20 seconden na het toilet

Hang een handenwasprotocol op in het toilet en zorg ervoor dat uw medewerkers begrijpen waarom het zo belangrijk is om de handen goed te wassen. Misschien lijkt het dat u een vanzelfsprekende boodschap overbrengt, maar er is een juiste en incorrecte manier om handen te wassen op een manier dat de opbouw van ziektekiemen wordt verminderd. Het amerikaanse Centre for Disease Control adviseert dat mensen ten minste 20 seconden hun handen scrubben met zeep en warm water om handen zo schoon mogelijk te maken. Medewerkers staan constant in contact met anderen waardoor antibacteriële handwasmiddelen ideaal zijn om verkoudheden en griepjes tegen te gaan.

Het is ook belangrijk om de juiste schoonmaakproducten te hebben zoals afwasmiddel, schoonmaakdoekjes en allesreiniger voor een goede hygiëne op de werkvloer." width=

Verschillende studies hebben uitgewezen dat papieren handdoeken hygiënischer zijn dan handdrogers. Papieren handdoeken verwijderen namelijk ziektekiemen en bovendien drogen handen zo sneller. Voorkom dat ziektekiemen zich verspreiden door papieren handdoeken te plaatsen in uw toiletten, de keuken en andere plekken waar men handen kan wassen.

Wees modern, laat uw personeel van huis uit werken

Een andere manier om het verspreiden van verkoudheden en griep tegen te gaan, is door uw personeel af en toe van afstand te laten werken. Misschien is het niet altijd praktisch, maar de medewerker die zich niet zo lekker voelt kan op deze manier wel door blijven werken zonder het risico te lopen dat hij of zij collega’s besmet.

Om een werkplek hygiënisch te houden, is het belangrijk dat iedere medewerker hieraan meewerkt. Door het bureau, de muis en het toetsenbord regelmatig schoon te maken met de juiste schoonmaakproducten bent u al een eind op weg om de verspreiding van ziektekiemen, en daarmee het risico op ziektes, te verminderen.