Dingen die u zich nog herinnert als u in de jaren 90 op school zat
Kiesadvies

Dingen die u zich nog herinnert als u in de jaren 90 op school zat

Laten we eerlijk zijn – school had voor velen van ons zijn ups en downs. Natuurlijk was er de leuke sociale kant, maar als we niet in de zenuwen zaten om de examens, kregen we op ons kop voor praten in de klas en leek al onze vrije tijd in rook op te gaan door lastige huiswerkopdrachten.

 

School was vervelend, maar we maakten er het beste van door elke gelegenheid aan te grijpen om onszelf te uiten. We decoreerden onze tassen en boeken, om bij elke les ons eigen individualisme aan elkaar te kunnen tonen.

 

Hier zijn een aantal van onze favorieten van dat decennium!

 

  1. Gul etuis

 

Gul is een Brits bedrijf, dat wetsuits en andere basis watersport merchandise maakte – dus het was logisch dat hun volgende afzetmarkt het klaslokaal werd! Hun gemerkte etuis waren gemaakt van enoprene, hetzelfde materiaal waar hun surfkleding van werd gemaakt – en weet u nog hoe rekbaar deze waren? Ze waren duidelijk de beste oplossing voor artiesten in spé, om hun pennen, potloden en gummen in op te bergen.

 

  1. Flippo’s

 

Chips at u in de jaren negentig niet omdat het lekker smaakte. U kocht ze een tijd lang met name voor de flippo’s, die in de zakken zaten. Deze ronde, kartonnen plaatjes, werden onverwacht een enorme hype met hele verzamelalbums en spelletjes als gevolg. Op schoolpleinen werd ‘geflippoot’ waarbij het kartonnetje als een frisbee werd gegooid. Wie het verste kwam, mocht beide flippo’s hebben.

 

  1. Trollen

 

Deze grappige poppetjes met hun enorme plukken fel gekleurd haar waren indertijd een echte rage. Maar ze bestonden al eerder, want de trollen waren eigenlijk al in en uit de mode sinds 1960! Deze schattige kleine speeltjes waren te krijgen in veel verschillende maten. U kon ze als gum op uw potloden draaien, op uw bureau neerzetten of zelfs als rugzak dragen.

 

  1. Panini voetbalplaatjes

 

Een nieuw schooljaar valt altijd samen met het nieuwe voetbalseizoen en dat is natuurlijk de tijd bij uitstek om voetbalplaatjes te gaan verzamelen. Voor we van huis gingen waren we altijd bezig met het voorzichtig uitzoeken van de stapeltjes plaatjes om die dag te ruilen, om zo helemaal klaar te zijn om de onderhandeling aan te gaan in de pauzes.

 

  1. Rekenmachine-horloges

 

Op het eerste gezicht zag het rekenmachine-horloge er cool en handig uit, maar alleen een hele lichte druk van de vinger en een standvastige hand kreeg deze aan de praat, door de onmogelijk kleine knopjes!

 

  1. Pokémon kaarten

 

Tegen het einde van het decennium raakten we op school in de ban van de Pokémon kaarten. De tekenfilm zorgde na schooltijd voor het nodige lichte vermaak, en de videospellen zorgden ervoor dat veel kinderen in de weekenden de deur niet uitgingen, ondanks smeekbedes van hun ouders. Pokémon kaarten zorgden ervoor dat ook het schoolplein niet kon ontkomen aan de gekte.

 

  1. 10 in 1 multikleuren pennen

 

Deze ingenieuze uitvinding zorgde ervoor dat u aan alles kleur en ontwerp kon toevoegen. Bij scheikunde. Bij wiskunde. En zelfs in de Engelse les. Jammer genoeg waren sommige kleuren altijd sneller op dan andere, waardoor we soms huiswerk maakten in de meest ongeschikte kleur die er bestond – geen enkele leraar vond het leuk om biologie huiswerk in het roze na te moeten kijken, of aardrijkskunde in het bruin!

 

  1. Encarta

 

Voordat  internet echt populair werd, als u zich dat nog kan herinneren, was Encarta het PC-programma voor alle onderzoeksthema’s. Het was een zeer nuttige bron voor achtergrondinformatie op het gebied van geschiedenis en wetenschap, maar het zorgde ook voor nogal wat controverse op school. Maakte u ook mee dat kinderen allemaal dezelfde opstellen inleverden, omdat ze die hadden overgenomen van Encarta? Niet echt handig!

 

  1. Tamagotchi

 

We kwamen braaf iedere  lunchpauze door, door een virtueel huisdier te voeden en te verzorgen. Maar als ze zich genegeerd voelden, wist iedereen dit meteen, omdat het uw Tamagotchi was, die tijdens de les ineens begon te huilen! Leraren hadden vaak een la vol met deze speeltjes, iets dat leidde tot een hoop verwarring aan het einde van het lesuur om uit te vogelen welke Tamagotchi van wie was.

 

  1. Floppy discs

 

Tegenwoordig hebben we het over terabytes en gigabytes, of over de allesomvattende Cloud opslag mogelijkheden, waardoor jongeren van vandaag de dag niet zouden geloven hoe wij vroeger werk voor school moesten opslaan. Een floppy disc had slechts een ruimte van 1.44 MB aan geheugen – maar dat was toen meer dan genoeg.

 

Smaak is veranderd sinds de jaren 90, en hoewel we blij waren met onze coole pennen en rekenmachine horloges, hebben kinderen van nu waarschijnlijk een One Direction en  Take That pennenbak. Maar in het geval van Take That hadden we daar twintig jaar geleden vast ook een etui van!