Een ergonomische werkomgeving creëren
Kiesadvies

Een ergonomische werkomgeving creëren

 

Het dipje halverwege de middag – iedereen die in een kantooromgeving werkt is er wel eens aan bezweken. Ondanks een ochtend vol productiviteit, kan u zich iets teveel tegoed doen aan een lekker broodje of een vijfde koekje. Tegen drie uur ‘s middags wilt u alleen nog maar uw ogen sluiten en even wegdommelen. Kent u dat gevoel? Dan bent u niet de enige! Maar er zijn manieren waarop u het verlangen om weg te dutten de baas kunt worden en vol energie de middag doorkomt – met behulp van slimme ergonomie.

 

Het creëren van een omgeving die de energie erin houdt en voor u en uw collega’s zo comfortabel mogelijk is, vormt het uitgangspunt van een ergonomische kantoorruimte. Zorgen voor comfort voor de werknemers kan ook zorgen dat kosten worden gedrukt, omdat u hiermee de kans op pijn in de gewrichten en botten verkleint – symptomen die voorkomen bij arbeidsgerelateerde aandoeningen. En dat leidt weer tot een daling in schadeclaims voor werkgerelateerd letsel.

 

Het risico dat uw werknemers lopen op dergelijke aandoeningen wordt verminderd door simpelweg een aantal producten aan te schaffen, die variëren van polsondersteunende toetsenborden, ergonomische bureaustoelen, telefoon headsets tot computerstandaarden.

 

Ruil pijn in voor moraal

 

Als uw kantoormeubilair niet ergonomisch verantwoord is, kan het werknemers een demoraliserend gevoel geven, dat leidt tot minder motivatie. Niet alleen eist het fysiek zijn tol op het lichaam als zij onhandig achter bureaus moeten zitten, maar een dergelijke omgeving zorgt er ook voor dat hun gedachten worden afgeleid, omdat ze er simpelweg niet willen zitten. Neem bijvoorbeeld een werknemer die een belangrijk project aan het opstellen is voor een klantpresentatie –  als ze hun ogen moeten inspannen vanwege de slechte monitor terwijl ze tegelijkertijd het ongemakkelijke gevoel ervaren van een stoel met een harde rugleuning kunnen ze toch niet hun beste werk leveren? Het hebben van een scherm met minder weerkaatsend licht en een stoel met een goede rugleuning zal ervoor zorgen dat ze zich meer op hun gemak voelen, met een hogere productiviteit als gevolg.

 

Een comfortabele werkomgeving creëren voor uw werknemers zal zorgen dat ze meer voldoening vinden in hun werk en rol binnen het bedrijf, omdat ze het gevoel hebben dat er voor ze wordt gezorgd. Gelukkige werknemers zijn productievere arbeidskrachten. Stap dus over op een makkelijk toegankelijke ruimte waarbij werknemers alles op juiste afstand hebben staan. Zo hoeven ze minder bewegingen te maken. Het eindresultaat is dan van veel hogere kwaliteit. Hoe beter het moraal, hoe beter de betrokkenheid en hoe hoger de lat!

 

Beste tips voor makkelijke ergonomie

 

Met zoveel snelle en makkelijke manieren om een meer ergonomisch verantwoorde werkomgeving te creëren, is dit nu het moment om uw arbeidskrachten zo efficiënt en effectief mogelijk te laten werken. Hier zijn een paar manieren om in het ritme te komen en uw werknemers wakker te schudden uit die ‘middagdutmodus’.

 

Zak niet onderuit!  Als u een van uw werknemers gebogen in een stoel ziet zitten, laat hen weten dat ze hun houding moeten veranderen of de steun in de rugleuning moeten gebruiken. Door onnodige druk te zetten op de onderrug, kan u ernstige schade oplopen, dus zit altijd rechtop. Niet alleen is dat op zich al een reden, maar een goede houding helpt bij het focussen en zorgt voor een hoger concentratieniveau.

 

Schuif aan. In plaats van ver van het bureau af te zitten, zodat u altijd moet rekken om een beker of map erbij te pakken, kunt u beter dichter aanschuiven op uw werkstation, zodat u niet onnodig hoeft te leunen in allerlei richtingen.

 

Ondersteun uw armen.  Het instellen van de juiste hoogte voor de armleuningen is een belangrijk onderdeel van goede ergonomie, omdat de leuningen niet alleen de ellebogen ondersteunen maar het hele bovenlichaam.

 

Zorg voor goed zicht.  Zorg dat monitor op de juiste afstand staat afgesteld van waar u zit en zorg dat het contrast en de helderheid goed is afgestemd op wat u prettig vindt. Gebruik de anti- weerspiegelingssoftware, zodat tekst makkelijker leesbaar wordt, waardoor de ogen minder onder druk komen te staan.

 

De 20-20 truc. Help uw ogen een handje door elke 20 minuten naar iets anders dan uw scherm te kijken dat op een afstand van 20 feet (zes meter) van u verwijderd is en kijk daar 20 seconden naar.

 

Het is simpel – het hebben van gezondere en gelukkigere werknemers zorgt voor een grotere betrokkenheid bij de taken, waardoor de productiviteit van uw medewerkers wordt vergroot. Het creëren van een ergonomisch verantwoord kantoor zal niet alleen uw werknemers ten goede komen, maar uw hele bedrijf!