Kopershandleiding: pennen
Kiesadvies

Kopershandleiding: pennen

In een tijdperk van computers, smartphones en tablets, blijft de pen toch onmisbaar, zowel op kantoor als thuis. Een snelle krabbel, markeren of kalligrafie: u heeft keuze genoeg om de perfecte pen te vinden die u nodig heeft. Plaats een bulkbestelling voor balpennen, gelpennen of viltstiften en u heeft  altijd een goede voorraad op kantoor. Vergadert u veel, ondertekent u regelmatig belangrijke documenten of wilt u gewoon een mooie pen voor die speciale gelegenheden, overweeg dan een luxe pen aan te schaffen.

Weet u niet zeker welke pen u nodig heeft? Ontdek de verschillende soorten die beschikbaar zijn voordat u een voorraad bestelt.

SE-buyers-guide-pens-NL

 

Welke verschillende soorten pennen zijn verkrijgbaar?

Het is belangrijk dat u een pen kiest die lekker in uw hand ligt. Voor de een kan dit een luxe vulpen zijn, terwijl de ander voor een eenvoudige balpen gaat. Zolang u er prettig mee schrijft, is het de juiste keuze. Hieronder vindt u een overzicht van pennen en de voor- en nadelen.

Vulpen

Hoge kwaliteit, duurzaam en professioneel: bent u op zoek naar die luxe pen voor speciale gelegenheden, dan maakt u zeker indruk met een mooie vulpen. De keuze aan vulpennen is uitgebreid. Gaat u voor een dunne of juist dikke lijn? En welke kleur inkt heeft uw voorkeur: blauw, zwart, rood?

De vulpen heeft een klassieke uitstraling en verbetert ook vaak het handschrift. U heeft de keuze uit verschillende inktkleuren op waterbasis die in bijbehorende vullingen apart te bestellen zijn.

Voordelen: Veel mensen vinden het fijn om met een vulpen te schrijven: het gekras op papier en de vloeibare inkt geven eenvoudige vreugde. Tijdens het schrijven hoeft u minder druk uit te oefenen, waardoor het fijn blijft als u langer moet schrijven. De elegante pen moedigt vaak aan om langer te schrijven in een aantrekkelijk handschrift.

Nadelen: Gebruikt u een vulpen, dan moet u goed opletten dat u geen vlekken maakt als u per ongeluk over het papier veegt. Ook de inktvullingen kunnen lekken waardoor vervelende vlekken moeilijk te verwijderen zijn van documenten, tafels en kleding. Hoewel sommigen het geluid van gekras op papier hemels vinden, is het voor anderen een grote bron van irritatie.

 

De Balpen

De balpen was gecreëerd om de constante inktvlekken tijdens het schrijven voorgoed te elimineren. Het is een speciale pen waar inkt op basis van olie vrijkomt door de rollende beweging van het balletje in de punt van de pen.

De bekendste balpennen zijn die van het Franse merk BIC. Een eenvoudige pen, die lekker in de hand ligt en volgens velen heerlijk schrijft.

Voordelen: Zoekt u een onderhoudsarme pen die lang meegaat, vul uw etui dan met de meest gebruikte pen ter wereld. Vanwege het rollende balletje, vlekt de inkt niet terwijl u schrijft.

Nadelen: Expressief schrijven is beperkt vanwege de vaste bal in de punt. De op olie gebaseerde inkt kan ervoor zorgen dat de balpen gaat klonteren.

 

De Rollerbalpen

De rollerbalpen gebruikt dezelfde formule als een balpen om inkt te produceren. Het verschil ligt in de inkt: de rollerbalpen is gebaseerd op water in plaats van olie.

Voordelen: Je woorden vloeien over het papier met deze comfortabele pen. De rijke saturatie maken de woorden of afbeeldingen op papier ook aantrekkelijker.

Nadelen: Inkt raakt aanzienlijk sneller op dan bij de balpen en de vaste bal kan expressief schrijven in de weg staan. De inkt is op waterbasis waardoor het ook gevoelig is voor vlekken.

 

De viltstift

De viltstift wordt ook vaak een marker genoemd. De punt is gemaakt van gedrukte vezels die door een inkt op alcoholbasis wordt doordrenkt.

Voordelen: Viltstiften voegen moeiteloos kleur toe en produceren aantrekkelijke en unieke strepen.

Nadelen: Vergeet de dop terug op de pen te doen en de volgende keer dat u het wilt gebruiken, is de pen opgedroogd. Heeft u een klein handschrift, dan kan het ook moeilijk zijn om leesbaar te schrijven.

 

De Gelpen

Gelpennen gebruiken inkt op waterbasis voor een gladde schrijfstijl.

Voordelen: Deze pen heeft een rijke inktkleur met een verscheidenheid aan tinten waaruit u kunt kiezen. Het is erg soepel om mee te schrijven in vergelijking met een rollerbalpen.

Nadelen: Plaatst u de dop niet terug op de pen, dan droogt deze ook snel op. Gebruikt u deze kleurrijke pennen veel, dan zijn ze vaak binnen een aantal weken al leeg.

De beste pennen om mee te schrijven

De beste pen voor u is afhankelijk van waarom u de pen nodig heeft. We lichten hier verschillende soorten pennen uit, zodat u kunt nagaan welke het beste bij u past.

Soort pen Beste optie voor Druk uitoefenen tijdens schrijven Schrijfkwaliteit Beste merken
Vulpen Handgeschreven notities, handtekening, schrijfwaar voor huwelijk. Erg soepel en elegant. Heeft een hoogwaardige afwerking, maar kan snel vlekken. Parker, Cross
Rollerbalpen Notities maken, vergaderingsnotulen. Soepel met een gemakkelijke vloei. Creëert een soepele, fijne lijn. Kan vlekken. Uni-ball, Pilot, Cross
Gelpen Vetgedrukte handtekeningen, logboekvermeldingen, kunstwerk. Vloeit rijkelijk en schrijft soepel. Vet, rijk en precieze lijnen. Klontert soms. Pilot, Uni-ball
Viltstift Knutselen, brainstorming, schetsen. Verspreid inkt in een schone veeg. Geeft genoeg definitie. Inkt kan door het papier drukken. Stabilo
Balpen Alledaagse taken. Veel druk nodig. Minder kans op vlekken. Kan soms klonten . Bic, Paper Mate

 

Daarnaast is het ook goed om te weten wat de maten van de punten zijn. Een duidelijk overzicht:

Soort pen Breedte Grootte
Vulpen Fijn 1,0 mm
Medium 1,5 mm
Breed 2 mm
Rollerballpen Micro 0,5 mm
Fijn 0,7 mm
Breed 0,8 mm en dikker
Gelpen Micro 0,5 mm en dunner
Medium 0,7 mm
Vet 1,0 mm
Viltstift Extra fijn 0,4 mm
Fijn 1,0 mm
Vet 4,0 mm
Balpen Fijn 0,8 mm en dunner
Medium 1,0 mm – 1,2 mm
Vet 1,4 mm en dikker

Welke merken zijn er?

Een aantal merken staan over de hele wereld bekend vanwege de kwaliteit, kleuren en schrijfervaring van de pen. We noemen een aantal namen van de beste merken op de markt.

Bic

Officieel staat het bedrijf bekend als Bic Cristal en het is de bestverkochte wegwerp balpen ter wereld. De pennen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en ook de breedte van de punt is gevarieerd. De punt is de beslissende factor om te bepalen welke Bic het beste bij u past.

Parker

Parker-pennen zijn luxueus en gerenommeerd op de markt. Ze staan bekend om de hoogwaardige vulpennen, hoewel ze ook balpennen en gelpennen produceren. Het kan even duren om de beoordelingen van de pennen van Parker door te lezen: het enige dat u hoeft te weten is dat ze een betrouwbare, gerespecteerde merknaam zijn die vaak gekozen worden om hun duurzaamheid en hoge kwaliteit.

Uni-ball

Uni-ball is een populair merk dat bekend staat om haar hoge kwaliteit en waarde. Ze produceren alles van rollerbalpennen en markers tot balpennen.

Stabilo

Zoekt u een pen die beschikbaar is in vrijwel alle kleuren, dan helpt Stabilo u verder. Hier vindt u niet alleen arceerstiften, maar ook fijnschrijvers en balpennen in verschillende tinten.

Paper Mate

Paper Mate is een Amerikaans merk dat vooral bekend staat om haar revolutionaire sneldrogende inkt. De balpen is het populairst, maar ook de gelpennen en fijnschrijvers in verschillende kleuren verkopen goed.

Veelgestelde vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen voor u op een rij gezet die u hopelijk wat op weg kunnen helpen.

Wat zijn de beste viltstiften?

De beste viltstiften lekken niet door het papier. Deze worden vaak gemaakt met pigmenten of  van inkt op waterbasis. Heeft u echter een marker nodig voor op glanzend papier, glas of plastic, dan heeft u een inkt nodig op olie- of alcoholbasis.

Wat is de beste inkt voor een vulpen?

Er is een enorme verscheidenheid aan inkt voor vulpennen in een scala aan kleuren en met hun eigen voordelen. De inkt die u nodig heeft, is afhankelijk van wat u ermee gaat doen. Zoekt u een inkt voor het alledaagse schrijven, dan wilt u een inkt die snel droogt. Voor kalligrafie is een inkt op waterbasis goed zodat u lagen kunt creëren zonder vlekken. Artiesten willen misschien uit de buurt blijven van inkt op waterbasis aangezien deze in de zon kan vervagen. Verder speelt ook uw persoonlijke voorkeur een grote rol.

Wegwerp of navulbaar?

Kiest u voor een navulbare pen, dan moet u oorspronkelijk misschien meer geld betalen, maar dankzij de navullingen bespaart u op lange termijn. Het is ook beter voor het milieu. Wegwerppennen zijn wellicht goedkoper, maar de kwaliteit is vaak minder goed en ze zijn niet recyclebaar.

Wat is beter: een vulpen of rollbalpen?

Ook het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het doel van de pen. Wilt u unieke, handgeschreven notities maken, dan is de vulpen waarschijnlijk het beste. Heeft u weinig tijd, dan is de rollerbalpen een betere optie, vooral op kantoor. Een correcte schrijfhouding

Schrijft u veel, dan is het belangrijk dat u een goede schrijfhouding aanleert. Dit kan vermoeidheid, concentratieverlies en verkramping tegengaan:

  1. Zit rechtop op uw stoel met beide voeten plat op de grond.
  2. Laat de buik of romp niet tegen de tafel drukken tijdens het schrijven.
  3. Houd tijdens het schrijven de schouders evenwichtig met de rand van de tafel.
  4. Laat beide onderarmen op tafel liggen met de elleboog tegen of net buiten de tafelrand.

Ten slotte nog een aantal tips om verkramping van de vingers tegen te gaan:

  1. Zorg ervoor dat u een pen kiest die lekker in de hand ligt.
  2. Grijp de pen niet te stevig vast: hierdoor kan uw hand snel pijn gaan doen.
  3. Probeer niet te hard op het papier te drukken.
  4. Gebruik uw arm om te schrijven in plaats van alleen de vingers.
  5. Houd altijd een goede houding aan tijdens het schrijven.

Nu u alles weet over pennen, kunt u onze uitgebreide selectie bekijken. Of u nu op zoek bent naar een balpen of viltstift, wij hebben alles wat u nodig heeft op voorraad.