Hoe kan ik mijn inkt- en tonercartridges recyclen?
Kiesadvies

Hoe kan ik mijn inkt- en tonercartridges recyclen?

Wat doet u met de oude inktcartridges van uw printer? Gooit u deze zoals velen ook gewoon in de prullenbak? En hoe werkt dit bij u op kantoor? Hoewel veel bedrijven al duurzaam en milieubewust proberen te werken, blijkt dat er vaak nog genoeg ruimte is voor verbetering.

Alleen al in Nederland verbruikt men zo’n 8 miljoen cartridges per jaar, waarvan maar 23% uit hervulde cartridges bestaat. Dit percentage kan natuurlijk veel beter als we allemaal een handje meehelpen. Het is daarom belangrijk dat u weet wat uw mogelijkheden zijn. Vaak zijn deze gemakkelijker dan u denkt.

Wist u namelijk dat inktcartridges en toners erg goed recyclebaar zijn? Zo kunt u oude inktpatronen inleveren op een verzamelpunt, op een verantwoorde manier lege toners weggooien of u vult ze opnieuw aan voor hergebruik. Recycle toners en cartridges en draag bij aan het milieu met deze handige tips.

Wat is het verschil tussen inkt- en tonercartridges?

Tegenwoordig gebruiken we voornamelijk twee soorten printers: inkjet en laser. De cartridges die voor deze printers worden gebruikt, verschillen omdat ze beide op een andere manier werken. We zetten de verschillen voor u op een rijtje:

Inktcartridges

  • Inkjetprinters maken gebruik van inktcartridges
  • De inkt is vloeibaar en wordt vaak opgenomen in een spons
  • De inkt wordt direct op het papier afgegeven
  • De cartridges zijn in vier kleuren beschikbaar
  • Gemiddeld drukt iedere cartridge 500 pagina’s af

Toners

  • Laserprinters gebruiken toners
  • De cartridges zijn gevuld met een fijn poeder dat magnetisch oplaadt
  • Een elektrisch geladen trommel brandt dit poeder op het printpapier
  • Iedere cartridge drukt ten minste 2000 pagina’s af

Cartridges recyclen doet u zo!

Kiest u voor inleveren, weggooien of opnieuw aanvullen, dan heeft u verschillende opties. Opties die niet veel tijd in beslag nemen of veel energie kosten, maar waarmee u wel een positieve bijdrage levert aan het milieu en eventueel een goed doel.

Waar kan ik lege inktpatronen inleveren?

Gebruikt u inktcartridges van HP, Epson of Canon, dan kunt u oude cartridges inleveren bij de fabrikant zelf. Zij bieden een gratis recyclingservice voor gebruikte en originele inktcartridges. Ook bedrijven kunnen via hun service lege toners inleveren. Meer informatie hierover vindt u op de website van de fabrikant.

Het inleveren van cartridges kan verder bij verschillende winkels en inleverpunten. Voer simpelweg een zoekopdracht ‘lege inktcartridges inleveren’ uit om de dichtstbijzijnde plaats te vinden.

Hoe kan ik verantwoord inktpatronen weggooien?

Is er bij u in de buurt geen inleverpunt en wilt u de inktcartridges weggooien, dan kan dit bij het klein chemisch afval in de milieustraat.

 

Heeft u meer inkt nodig? Vind het merk dat bij uw type printer past via onze inkt en toner zoekmachine.

" width=