Inzicht in de stappen waarmee u thuis of op het werk een veiligere werkplek creëert
Kiesadvies

Inzicht in de stappen waarmee u thuis of op het werk een veiligere werkplek creëert

Of u nu eigenaar bent van een klein bedrijf of thuis werkt, gezondheid en veiligheid op de werkplek zijn een cruciaal onderdeel van uw werkdag. Uw persoonlijke veiligheid en de veiligheid van het gebouw zijn net zo belangrijk in een bedrijf met 2 werknemers als in een bedrijf met 2000 werknemers. Met inzicht in de vereiste stappen bent u ervan verzekerd dat uw huidige en eventuele toekomstige werknemers veilig kunnen werken.

Nieuwe processen invoeren is niet altijd leuk, maar dit is een cruciale eerste stap die uw bedrijf moet nemen. Door een gezondheids- en veiligheidsprogramma te implementeren, kunt u risico’s en gevaarlijke situaties vaststellen en elimineren voordat er iets gebeurt. Dit programma kan ook ondersteuning bieden voor werknemerstrainingen en bij het uitzoeken van welke apparatuur moet worden vernieuwd of vervangen. Het is belangrijk dat u het niet alleen bij woorden houdt, maar ook echt actie onderneemt. Evalueer de situatie in uw kantoor en laat uw werknemers weten dat u hun werkplek veiliger wilt maken.

" width=

 

Houd er tijdens uw kantoorevaluatie rekening mee dat de meest voorkomende bedrijfsongevallen uitglijden, struikelen en vallen zijn. Het is belangrijk dat doorgangen vrij zijn van obstructies en dat eventuele kabels afdoende zijn weggewerkt. Zorg ook dat uw personeel veilig kan rondlopen met mappen, papieren of hete koffie door dode hoeken in het kantoor te vermijden. Kijk ook naar de vloeren. U kunt het risico op vallen verkleinen door antislipvloeren zoals tapijt te gebruiken. En vermijd altijd een van de grootste boosdoeners: op een bureaustoel met wieltjes staan. Soms moet u gewoon bij die map op de hoogste plank, een award iets hoger ophangen, of het laatste pak koekjes in de keuken pakken. U doet iedereen een plezier door te investeren in een kleine trap.

Ergonomisch letsel komt het meest voor in een kantooromgeving. Managers en werknemers brengen het merendeel van hun dag achter een computerscherm door. Daarom lopen ze meer risico op blessures als gevolg van overbelasting, een slechte houding en herhalende bewegingen. Dit soort letsel is lastig te herkennen, maar met een paar kleine aanpassingen kunt u dit wel voorkomen. Bij een persoonlijke werkplek is er nooit sprake van ‘one size fits all’. Daarom is het belangrijk dat u en uw werknemers (onder andere) het bureau, de stoel en de hoogte van het scherm kunnen verstellen voor een comfortabelere zithouding. De eerste stap is zorgen dat kantoormeubelen verstelbaar zijn en de tweede stap is zorgen dat u weet hoe u ze in de meest ergonomische positie zet. Zorg ervoor dat uw voeten comfortabel op de vloer staan en dat uw armen een hoek van 90° maken ten opzichte van uw lichaam en het bureau.

" width=

Wat vaak wordt vergeten bij een veilige en gezonde werkplek is hygiëne. Dit is extra belangrijk in een klein kantoor of voor mensen die thuiswerken, omdat die doorgaans geen schoonmakers in dienst hebben die de werkruimtes onderhouden. Keukens en toiletten schoonhouden kan heel eenvoudig door te zorgen voor antibacteriële spray en papieren wegwerphanddoeken. Deze producten kunnen ook worden gebruikt om bureaus schoon en stofvrij te houden. Ervoor zorgen dat de gemeenschappelijke ruimtes schoon zijn is een kleine stap op weg naar een schone en gezonde omgeving voor u en uw werknemers.

Dit zijn een aantal belangrijke richtlijnen voor elk kantoor, ongeacht de grootte of het aantal werknemers. Wanneer u een gezondheids- en veiligheidsbeleid heeft, bent u verzekerd van een veilige werkomgeving. Bovendien kunt u het gebruiken als uitgangspunt om grotere problemen aan te pakken. Door situaties die kunnen leiden tot ongevallen te vermijden, ergonomische werkwijzen te implementeren en te zorgen voor een schone, hygiënische omgeving, biedt u uzelf en uw werknemers een gezonde en veilige werkplek waarin iedereen productiever kan werken.