Kopershandleiding Papier
Kiesadvies

Kopershandleiding Papier

We leven in een digitaal tijdperk waar papier steeds minder nodig is. Toch is het voor veel bedrijven nog steeds onvermijdelijk om het te gebruiken. Maar omdat we papier minder gebruiken, is het vaak ook minder duidelijke welke papiersoorten en papiermaten er zijn, waarvoor u ze het beste kunt gebruiken en wat het verschil nu eigenlijk precies is. We nemen u graag even mee naar de wereld van papier, zodat u altijd het juiste papier kiest voor uw behoefte.

Waarom is zijn papiersoorten belangrijk?

Net zoals de kwaliteit van uw producten en de klantenservice die u biedt, zegt het papier dat u gebruikt veel over uw bedrijf. Voor afdrukken die alleen ter informatie voor intern gebruik zijn, hoeft de kwaliteit van huw printerpapier niet hoog te zijn. Drukt u echter posters, folders of belangrijke promotiemateriaal af, dan moet de kwaliteit hoogwaardig zijn, vaak ook met een hoger papiergewicht. De teksten en foto’s komen scherper uit en uw klanten krijgen het gevoel dat u indruk op hen wilt maken. Misschien dat u ook wilt opvallen met gekleurd papier? Overweeg daarom eerst wat het doel is van de afdrukken. Zorg er ook voor dat u de juiste maat kiest. Als u op de computer een ontwerp maakt dat geschikt is voor A3 papierformaat, dan kunt u niet opeens een A4 formaat in de printer stoppen.

Wat is het verschil tussen papierformaten?

De meest populaire papierformaat is de A-serie. A0 is het grootste papierformaat en wordt gebruikt voor grote, opvallende posters. Het formaat loopt vervolgens af naar A1 (ideaal voor flip-overs), A2 (algemeen formaat voor posters), A3 (perfect voor informatieborden op kantoor), A4 (standaard kantoorpapier), A5 (flyers en brochures) en A6 (briefkaartformaat). Er zijn ook A7 en A8 formaten beschikbaar die voornamelijk worden gebruikt voor notities en knutselwerken.

" width=

De B-serie is minder bekend, maar is ideaal als het A-formaat net tekortkomt. De papierformaten van de B-serie liggen tussen de formaten van de A-serie in (B2 ligt bijvoorbeeld tussen het A2- en A3-formaat). Grotere B-formaten (B0 en B1) kunnen niet op particuliere printers afgedrukt worden en worden daarom vaak professioneel gebruikt voor het afdrukken van reclame, grote posters en displays. B-formaten zijn ook een populaire keuze voor boeken, enveloppen en paspoorten.

" width=

Tenslotte is er de C-serie. Dit formaat wordt voornamelijk gebruikt voor enveloppen. Het volgt een vergelijkbaar patroon als de A- en B-serie. Over de afmetingen van de Carré-serie is slim nagedacht: als u kijkt naar de afmetingen van de C4, ziet u dat deze ietwat groter is dan de A4. Hierdoor past een vel van A4-formaat perfect in de envelop van C4-formaat.

" width=

Welk papier past het beste bij mij?

Kopieerpapier:

Het is altijd verstandig om in de gaten te houden hoeveel materiaal uw bedrijf verbruikt. De kosten voor inkt, papier en verzendingen kunnen snel oplopen, tenzij u regelmatig controleert waar het geld precies naartoe gaat. Drukt u een hoog aantal interne documenten af waarvan de kwaliteit niet buitengewoon goed hoeft te zijn, dan is kopieerpapier een uitstekend alternatief voor laser-, foto- of inkjetpapier. Kopieerpapier is voordelig en in pakken verkrijgbaar: het doet wat het moet doen, zonder dat kosten onnodig oplopen.

Fotopapier:

Voor de mooiste resultaten bij het afdrukken van foto’s biedt een inkjetprinter betere kwaliteit dan een laserprinter. Kleurenfoto’s van inkjetprinters zijn veel gedetailleerder en, voor de beste resultaten, zou u ook speciaal fotopapier kunnen aanschaffen. Fotopapier voor laserprinters en inkjetprinters is beschikbaar in verschillende afwerkingen zoals zijdemat of met een subtiele glans. Of u nu opvallende flyers in hoogglans wilt printen, of zacht gekleurde posters, wat het beste fotopapier is, is afhankelijk van uw eigen persoonlijke voorkeur en doel.

Gerecycled papier:

Steeds meer bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid voor het milieu serieus. Het is belangrijk om zo veel mogelijk uw ecologische voetafdruk te verminderen. Bij het kopen van printerpapier kan duurzaamheid een van uw voornaamste zorgen zijn. Zoals bij voertuigen met een lage emissie, carpoolen en een beleid om apparaten uit te schakelen, kan gerecycled papier enorm toevoegen aan een groener bestaan. U kunt gerecycled papier voor iedere printer gebruiken en vaak is het bijna net zo wit als gewoon papier. Het is een ideale keuze voor het dagelijks printen van interne documenten, of voor een eerste versie van werk dat u uiteindelijk aan uw klant verstuurt.

Laserpapier:

Laserpapier is normaal gesproken dikker dan andere soorten printpapier. Het is specifiek gemaakt voor laserprinters en heeft een speciale afwerking waardoor tonerpoeder bij hoge temperaturen aan de oppervlakte van het papier blijft plakken. Laserbedrukking is uitstekend geschikt voor het printen van documenten van hoge kwaliteit waardoor dit soort papier perfect is om presentaties mee af te drukken. Met laserpapier creëert u hoogwaardige, elegant afgewerkte documenten, hoewel u hiervoor vaak wel wat meer moet betalen.

Als u vaak print, maar alleen voor intern gebruik, dan is uw goedkoopste optie om kopieerpapier in bulk te kopen. De kwaliteit van de printer doet er niet zo toe, zolang een afdruk maar duidelijk leesbaar is. Maakt u printen voor professioneel gebruik, dan is het waard om te investeren in duurder papier waarmee u indruk op de klanten maakt.

Zorg er ten slotte voor dat u uzelf genoeg tijd geeft om te printen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat de printer vastloopt of de kleur opraakt? U wilt natuurlijk niet met lege handen bij een (potentiële) klant aankomen. Gebeurt dit onverhoopt wel, dan kunt u uw klant altijd een digitale versie laten zien, om het vervolgens met de post te sturen.