Kopershandleiding: Printers 
Kiesadvies

Kopershandleiding: Printers 

Een zakelijke presentatie die u wilt uitdelen, een verslag van de kinderen of foto’s om op de muur te hangen: soms wilt u gewoon een mooie print kunnen maken. En met de printers die tegenwoordig overal te koop zijn, kan dat gewoon vanuit uw huis of kantoor. Maar welke printer past nu eigenlijk het beste bij uw wensen? Een laserprinter heeft het imago dat het voornamelijk voor zakelijk gebruik dient. Dit betekent natuurlijk niet dat dit ook niet de beste printer voor u thuis is. Zorg voordat u een aankoop doet er daarom voor dat u printers vergelijkt om te beslissen welke printer het beste voor u is. Met het grote aantal soorten printers die er beschikbaar zijn, kan dit nog een hele taak worden, en daarom helpen wij u graag om alles op een rijtje te zetten.

Waarom het goedkoopste niet altijd het beste is

Als u af en toe een e-mail uitprint voor eigen gebruik, dan heeft u absoluut voldoende aan een printer die precies doet wat de naam zegt: printen. Maar voor veel mensen blijft het hier echter niet bij. Hoe gemakkelijk is het niet om met hetzelfde apparaat in kleur en foto’s te kunnen printen en scans te maken, en voor bedrijven is soms nog steeds faxen een onmisbare functie. Heeft u de tijd om de printer een tijdje zijn gang te laten gaan, of maken verschillende medewerkers er gebruik van waardoor het belangrijk is dat de printer snel print? Deze extra functies en de snelheid van de printer zorgen ervoor dat de prijs omhoog gaat, maar dat is zeker de moeite waard: zo hoeft u niet meer naar de Hema om foto’s uit te printen, scant u in een mum van tijd een kopie van uw paspoort in en op het werk staan de printopdrachten niet meer in een rij omdat de printer zo traag werkt.

Laten we een kijkje nemen naar de verschillende soorten printers en hoe zij werken.

De inkjetprinter

Om afdrukken te maken met een inkjetprinter is vloeibare inkt nodig. Onder hoge druk spuit de printer via een printkop inkt in minuscule druppeltjes op het papier. Dit is erg precies werk en daarom is het belangrijk dat de spuitkopjes van de printkop niet verstopt raken door opgedroogde inkt. Het gemakkelijke van een inkjetprinter is dat deze zelf de printkop reinigen wanneer de printer  een tijdje niet is gebruikt. Hiervoor wordt wel inkt gebruikt, waardoor de kosten hiervan oplopen.

Voordelen:
Het grote voordeel van deze printers is dat het juist hele mooie en kleurrijke foto’s print. Als je hiervoor ook fotopapier gebruikt, is het resultaat mooi genoeg om in een lijstje aan de muur te hangen. Vrijwel al deze printers scannen, kopiëren en zijn uitgerust met wifi, waardoor het ook voor op kantoor handige apparaten zijn. Bovendien kost het niet veel om er één aan te schaffen.

Nadelen:
Hoewel deze printers zelf niet duur zijn om aan te schaffen, kunnen ze duur in gebruik zijn. U zult de cartridges vaker moeten verwisselen en, zoals al eerdergenoemd, verliest u inkt als u weinig print omdat de printer hiermee de koppen schoonhoudt.

De laserprinter

Een laserprinter gebruikt een toner, ofwel droog inktpoeder, om te printen. Via een laserstraal tekent de printer de afdruk van je print op de drum. De drum is een draaiende rol die statistisch geladen is. De inktpoeder blijft vervolgens op de afdruk plakken en door verhitting kleeft het vervolgens op het papier. Afdrukken rollen erg scherp uit een laserprinter en daarom zijn deze enorm geschikt voor het printen van tekst.

Voordelen:
Een laserprinter is goedkoper in het gebruik. Ze gebruiken geen extra inkt om spuitkoppen te reinigen en bovendien werken ze sneller. De letters op documenten worden scherp geprint en u hoeft de toner niet vaak te verwisselen.

Nadelen:
De kwaliteit van fotoafdrukken is beduidend minder dan die van de inkjetprinter. Hiernaast duurt het ook wat langer voordat het apparaat is opgewarmd. En hoewel het gebruik van de printer goedkoper is, betaalt u meer voor de aanschaf ervan. Vooral kleurenlaserprinters zijn een stuk duurder.

Functies van all-in-one printers

Een all-in-one printer maakt het u heel gemakkelijk: via één apparaat kunt u printen, scannen en kopiëren, of u nu een all-in-one laserprinter of all-in-one inkjetprinter heeft. Hiernaast bespaart u ruimte omdat u niet een aparte printer en scanner hoeft te kopen en via één netwerkkabel maakt u verbinding met uw computer. Tegenwoordig zijn de meeste printers all-in-one, wat overigens geen invloed heeft op de afdrukkwaliteit. Deze printers zijn erg handig voor gebruik op het kantoor, maar ook als u zelfstandig vanuit huis werkt, of als u voor persoonlijke redenen veel moet scannen, faxen en printen.

Wireless printers

Tenslotte zijn er dan nog de wireless printers. U heeft dan geen kabel nodig om verbinding te maken tussen uw computer en printer. Hiervoor gebruikt u het draadloze wifi. Dit betekent dat u vanuit overal in uw huis of op kantoor de printer kunt gebruiken vanaf uw computer, laptop, tablet of smartphone, zelfs als de printer op een andere verdieping staat.

Welke printer het beste bij uw past, hangt dus hoofdzakelijk af van wat u print. Als u nooit print, dan is een duurdere laserprinter ideaal omdat ze ook zuiniger zijn. Print u wel in kleur, kies dan een inkjet. Hiermee print u mooie visitekaartjes en grafieken voor zakelijk gebruik, maar ook foto’s voor thuis. Vergelijk de verschillende printers die er beschikbaar zijn, zodat u voor de beste printer kiest.

Wat betekent printresolutie?

se-printer-flowchart-nl

Heeft u de juiste printer gevonden? Kies dan nu het juiste model en de juiste fabrikant. Bekijk onze voorraad en bestel uw nieuwe printer vandaag nog.