Kopershandleiding: Printers 
Kiesadvies

Kopershandleiding: Printers 

Overeenkomsten, facturen, promotiemateriaal en foto’s: dit is maar een kleine greep uit het soort documenten die overal ter wereld dagelijks uit printers rollen. Vrijwel op ieder kantoor en in ieder huishouden is de printer onmisbaar. Vanwege het grote aanbod van verschillende types, kan het moeilijk zijn om het juiste type te kiezen: gaat u voor inkjet of laser, zoekt u een draadloze printer om te printen via wifi of is een 3D printer juist wat u nodig heeft? Aan de hand van deze belangrijke punten, helpen wij u om de beste printer te kiezen.

Wat zijn de beste printers?

De beste printer voor u is geheel afhankelijk van de reden waarom u een printer nodig heeft. Het is daarom belangrijk om hier eerst naar te kijken, voordat u blindelings op zoek gaat tussen honderden modellen. Drukt u af en toe een foto af om op te hangen, of drukt u juist een behoorlijk aantal documenten af met veel tekst? Bent u op zoek naar een printer voor thuis of op kantoor? Neem ook in beschouwing hoe u gaat printen: sluit u de printer aan op uw pc of wilt u graag draadloos printen? Op deze manier kunt u eenvoudigweg de printers selecteren die voldoen aan uw behoefte, waardoor uw keuze ook gemakkelijker wordt.

Welke printer past het beste bij u?

Nu u heeft nagedacht over de reden waarom u de printer nodig heeft, kunt u meer gericht kijken naar de machine die bij u past. Met deze gids helpen wij u de juiste machine te kiezen door onder andere te kijken naar de verschillende modellen en de voor- en nadelen die ze hebben.

Inkjetprinter

Beoordeling prijs: 2/5

Wat is de beste printer voor thuis? De printer die het meest wordt verkocht in Nederland is de inkjetprinter. Vanwege de vloeibare inkt is de kwaliteit van afdrukken in kleur uitstekend, veel beter dan die van een laserprinter. Print u veel in kleur, dan is dit zeker de juiste optie voor u.

De inkjetprinter is goedkoop om aan te schaffen. Met de meeste modellen kunt u ook scannen en kopiëren en u heeft de mogelijkheid om voor een wifi-printer te kiezen. Gebruikt u de printer alleen om foto’s of documenten mee af te drukken, dan kunt u kiezen voor de goedkoopste modellen zonder extra functies. Aangezien de beste inkjetprinter zo flexibel is, is het nog steeds de beste printer voor thuisgebruik.

 • Voordelen: uitstekend geschikt voor kleurenprints, goedkoper en kleiner van omvang.
 • Nadelen: duur in gebruik vanwege het vaak wisselen van cartridges, afdrukken in zwarte tekst is langzamer

Laserprinter

Beoordeling prijs: 3/5

De laserprinter wordt vaak nog (onterecht) gelinkt aan de zakelijke sector. Ook voor thuisgebruik is dit een printer die prima te gebruiken is. Hoewel laserprinters even moeten opwarmen, produceren ze in korte tijd afdrukken in grote getallen. Voor bedrijven die intensief printen, is de laserprinter een uitstekende optie.

 • Voordelen: snel, uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Nadelen: kleurenlaserprinters zijn duurder, foto’s komen minder mooi uit

All-in-one printer

Beoordeling prijs – 2/5 

De all-in-one printer is misschien wel de beste printer voor thuis: een compact, multifunctioneel apparaat dat zeer gebruiksvriendelijk en effectief is. Afdrukken, scannen, faxen en kopiëren kunt u vanaf één printer doen, waardoor u zowel thuis als op kantoor ruimte en energiekosten bespaart. Houd bij de aanschaf van een all-in-one printer wel in de gaten of u een laser- of een inkjetprinter koopt.

Maakt u geen intensief gebruik van uw all-in-one printer, dan kunt u gemakkelijk een goedkopere printer kiezen. Voor gebruik op kantoor is een printer van hoge kwaliteit aan te raden. Overigens moet vermeld worden dat niet iedere all-in-one printer dubbelzijdig printen ingebouwd heeft.

 • Voordelen: multifunctioneel, neemt niet veel ruimte in beslag
 • Nadelen: de kwaliteit is erg afhankelijk van de prijs, commerciële printers zijn vaak omvangrijker.

Fotoprinter

Beoordeling prijs – 3/5

De fotoprinter is speciaal ontworpen om foto’s van topkwaliteit mee af te drukken. Afbeeldingen worden haarscherp afgedrukt door het gebruik van vier kleuren: zwart, geel, cyaan en magenta. Deze printers gebruiken vaak speciale inkt waardoor de afbeeldingen ook tientallen jaren mooi blijven. Bent u een liefhebber van fotografie, dan is dit de printer voor u.

 • Voordelen: afbeeldingen zijn van topkwaliteit, inkt blijft langer mooi.
 • Nadelen: de aanvankelijke aanschafkosten liggen hoger dan die van een standaardprinter.

Draadloze printer

Beoordeling prijs: 3/5 

Bent u al die kabels in uw huis of op kantoor zat? Wilt u de printer gemakkelijk naar een andere kamer kunnen verplaatsen? Dan is een draadloze printer de uitkomst voor u.

Met uitzondering van de meest goedkope modellen, zijn de meeste printers al draadloos. Met de beste wifi-printer kunt u ook afdrukken via iPad en smartphone. Via Wi-Fi-connectiviteit stuurt u uw documenten draadloos naar de printer. Hiernaast is het mogelijk om op afstand af te drukken via ‘e-print’.

 • Voordelen: geen kabels/snoeren, kan gebruikt worden als printer voor iPad en smartphones
 • Nadelen: alleen beschikbaar op duurdere modellen.

3D-printer

Beoordeling prijs – 5/5

3D-printers beginnen steeds meer populair te worden. Ze zijn ideaal voor gespecialiseerde bedrijfstakken die vrijwel alles kunnen creëren met een 3D-printer. Heeft u een nieuwe draaischijf nodig voor een machine of misschien een mes of vork, dan zijn de opties onbeperkt. Het enige dat u nodig heeft, is de juiste computersoftware om uw ontwerp te bouwen en u kunt direct aan de slag.

Zoals met zoveel producten die in het centrum van de technologiebelangstelling staan, zijn de opstartkosten vrij prijzig. De printer zelf is ook niet goedkoop. Hiernaast neemt het erg veel plaats in beslag in uw huis of op uw kantoor.

 • Voordelen: mogelijkheid om gemakkelijk en effectief items, onderdelen en producten te maken.
 • Nadelen: hoge gebruikskosten

Veelgestelde vragen

In het volgende gedeelte geven we antwoord op de vragen die het meest gesteld worden. Bent u modellen en fabrikanten aan het overwegen, of weet u niet wat sommige termen betekenen, bekijk dan deze veelgestelde vragen voor een antwoord op uw vraag.

Wat is de goedkoopste printer?

De goedkoopste printer is afhankelijk van het soort printer dat u nodig heeft. De goedkoopste printers drukken alleen af, en hebben geen extra functionaliteiten zoals faxen of scannen. Heeft u een printer nodig die ook kan faxen en scannen, dan vindt u hier ook goedkopere opties tussen. Hoe meer functies uw printer heeft, des te hoger wordt de prijs. Bent u op zoek naar een goedkope printer, zoek er dan een die alleen afdrukt.

Wat is de beste inkjetprinter?

Inkjetprinters zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en merken. Door verschillende machines te vergelijken, kunt u bepalen welke inkjetprinter het beste voor u is. Of dit nu een draadloze printer is, een eenvoudige printer of juist een printer waarmee u ook kunt scannen, faxen en kopiëren. Niet iedere inkjetprinter is uitgerust met de mogelijkheid om dubbelzijdig te printen. Is dit belangrijk voor u, controleer dan voor aanschaf of dit mogelijk is.

Wat zijn de beste apps om af te drukken?

Zoekt u een draadloze printer, dan moet u een app downloaden of installeren op uw smartphone of iPad. Dit geeft u direct toegang tot de printer waardoor u gemakkelijk op afstand kunt afdrukken. Controleer bij de fabrikant of zij deze app aan u geven, of dat u deze moet downloaden via een appstore. Het afdrukken van foto’s, bestanden en documenten is nog nooit zo gemakkelijk en snel geweest.

Wat is printsnelheid?

Printsnelheid wordt op twee manieren uitgedrukt; Pages Per Minute (PPM)/ Pagina’s per Minuut en Images Per Minute (IPM)/ Afbeeldingen per Minuut. Hoe hoger de waarde van PPM of IPM is, des te sneller is de printer. Dit zal per fabrikant en model verschillen, controleer dit voordat u een printer aanschaft.

Wat betekent printresolutie? 

Printresolutie heeft betrekking op de kwaliteit van de afbeeldingen die een printer afdrukt. Het geeft aan hoeveel stippen een enkele inch bevat en staat ook wel bekend als DPI. Print u grote hoeveelheden foto’s of afbeeldingen, dan wilt u een hogere DPI-waarde, aangezien dit de kwaliteit van uw afbeeldingen zal verbeteren.

Bent u nog steeds niet helemaal zeker welke printer u nodig heeft? Gebruik dan dit schema om de perfecte printer te vinden.

V1 – Heeft u een printer nodig voor gebruik thuis of op kantoor?

 • Thuis – ga naar V3
 • Kantoor – ga naar V2

V2 – Drukt u grote hoeveelheden documenten af?

 • Ja – Laser
 • Nee – Inkjet

V3 – Drukt u foto’s af?

 • Ja – Inkjet
 • Nee – Laser

VAN INJKET

V4 –Wilt u, naast afdrukken, ook scannen, faxen en kopiëren?

 • Ja – ga naar All-in-one printer
 • Nee– ga naar V5

V5 – Drukt u vanaf uw laptop/pc en uw smartphone/tablet?

  • Ja – ga naar Wireless
  • Nee – ga terug naar Inkjet

VAN LASER

V6 – Creëert u producten/ industriële componenten op kantoor?

   • Ja – ga naar 3D
   • Nee – ga naar Q4

V4 – Drukt u ook documenten op grootformaat af?

   • Ja – ga naar A3-printer
   • Nee – ga naar Q5

V5 – Drukt u vanaf uw laptop/pc en uw smartphone/tablet?

   • Ja – ga naar Wireless
   • Nee – ga naar All-in-one printer
se-printer-flowchart-nl

Heeft u de juiste printer gevonden? Kies dan nu het juiste model en de juiste fabrikant. Bekijk onze voorraad en bestel uw nieuwe printer vandaag nog.