Kopershandleiding: papierversnipperaars
Kiesadvies

Kopershandleiding: papierversnipperaars

Versnipperen of niet versnipperen: dat is de vraag. Gelukkig is het antwoord eenvoudig: alles met een handtekening, rekeningnummer en andere vertrouwelijke bedrijfsinformatie moet versnipperd worden. Zowel op kantoor als thuis zijn de papierversnipperaars onmisbaar om te voorkomen dat gevoelige informatie in de verkeerde handen terecht komt.

Het kan verwarrend zijn om de beste papierversnipperaar te kiezen die bij u past. Onze handige richtlijnen voor het kopen van een papierversnipperaar laten u de feiten zien die u helpen om uw keuze gemakkelijker te maken.

Heb ik een papierversnipperaar nodig?

Als gevoelige informatie in de verkeerde handen terechtkomt kan dit nare gevolgen hebben, vooral binnen bedrijven. Voor bedrijven is het verstandig om een versnipperaar binnen bereik te hebben. Versnippert u die gedetailleerde documenten (van klantgegevens tot personeelssalarissen) namelijk niet, dan loopt u het risico om het doelwit van criminelen te worden.

Niet alleen bedrijfseigenaren moeten op de hoogte zijn van de risico’s van het laten rondslingeren van papieren die gevoelige informatie bevatten: identiteitsfraude kan iedereen overkomen als er niet zorgvuldig omgegaan wordt met gevoelige gegevens op documentatie. Bankafschriften, energierekeningen, persoonlijke brieven en medische informatie: staat uw naam erop, versnipper het dan.

Wat is de beste papierversnipperaar voor mij?

Welke u ook nodig heeft, u zult waarschijnlijk versteld staan van de verschillende soorten papierversnipperaars die verkrijgbaar zijn. Snelheid, capaciteit, kosten en veiligheid zijn factoren waarop u moet letten voordat u een papierversnipperaar aanschaft. Alle machines verschillen naar gelang uw persoonlijke behoeften.

Het is erg belangrijk dat u let op het veiligheidsniveau van de versnipperaar. In de onderstaande tabel geven we overzichtelijk aan hoe veilig ieder niveau is en waar dit het meest voor geschikt is.

Veiligheidsniveaus Geschatte versnipperde stukken per A4-vel. Geschikt voor
P-1 36 stroken Algemene documenten.
P-2 75 stroken Vooral geschikt voor alledaags thuisgebruik
P-3 312 snippers Vertrouwelijke documenten. Moeilijk om te reproduceren en te lezen
P-4 421 snippers Vertrouwelijke documenten. Enorm moeilijk om te reproduceren.
P-5 2.000 snippers Zeer vertrouwelijke documenten. Vrijwel onmogelijk om te reproduceren.
P-6 6.000 snippers Extreem beveiligde documenten: documenten van bijvoorbeeld de overheid/ federale regering.
P-7 15.000 snippers Hoogste vorm van veiligheidsmaatregel: uiterst vertrouwelijke documenten.

 

Hiernaast is het belangrijk dat u ook andere kenmerken in beschouwing neemt bij het kopen van een papierversnipperaar die voldoet aan uw behoeften:

Elementen Belangrijke beschouwingen
Grootte/type van de opvangbak Hoeveel documenten wilt u versnipperen? Hoe meer u versnippert, hoe groter de opvangbak moet zijn. De capaciteit wordt in liters aangegeven.
Maximaal aantal vellen Versnippert u grote hoeveelheden in bulk? Het maximaal aantal vellen geeft aan hoeveel vellen u in één keer in de versnipperaar kunt plaatsen. Een klein bedrijf versnippert misschien maximaal 10 vellen per keer, terwijl een groot bedrijf 50 vellen wil versnipperen.
Grootte van de gleuf Papier van welk formaat gaat u versnipperen? Papierversnipperaars zijn verkrijgbaar in alle maten, dus denk aan het maximale formaat van het papier dat u wilt versnipperen.
Gegevens die u wilt vernietigen Wilt u alleen papier vernietigen? Bepaalde versnipperaars kunnen namelijk ook creditcards, cd’s en diskettes vernietigen. Heeft u dit nodig, controleer dan eerst of de papierversnipperaar dit ook aankan.
Wielen/mobiel Is het nodig om de versnipperaar regelmatig te verplaatsen? Werkt u in een groot bedrijf en heeft u maar één versnipperaar, dan is een mobiele versnipperaar misschien een idee.
Garantie Gaat u veel gebruikmaken van de papierversnipperaar? Maakt u er doorlopend gebruik van, kies dan voor een langere garantie. Hierdoor bent u gedekt als er iets verkeerd of stuk gaat.

De beste papierversnipperaar voor gebruik thuis en in kleine kantoren

Een kleiner model is ideaal als u de beste papierversnipperaar voor thuis zoekt. Begint u de papierversnipperaar echter vaker te gebruiken, dan betekent dit dat u de opvangbak ook vaker moet legen. Heeft u al een idee over de hoeveelheid documenten die u gaat vernietigen, dan kan dit helpen om te beslissen welke de beste papierversnipperaar voor thuisgebruik is.

 • Compacte papierversnipperaar: Deze persoonlijke papierversnipperaars vernietigen ongeveer 50 vellen per dag. De beste compacte versnipperaars kunt u gemakkelijk opbergen als u het niet nodig heeft. Bovendien zijn kleinere versnipperaars goedkoper. Het enige nadeel is het afneembare deksel, waardoor het legen soms wat rommelig kan zijn.
 • Papierversnipperaar voor naast het bureau: Uw beste keuze is een papierversnipperaar die 100 vellen per dag kan vernietigen (10 vellen tegelijkertijd). Vaak hebben deze modellen een handige deur om de snippers weg te gooien, in plaats van een deksel dat u moet verwijderen.

De beste papierversnipperaar voor op kantoor

Vernietigt u op hoog tempo grote volumes aan bedrijfsdocumenten, dan heeft u een omvangrijkere machine nodig. Het doornemen van recensies over commerciële versnipperaars kan veel tijd in beslag nemen. Het onderstaand overzicht geeft een korte omschrijving om u te helpen het juiste model te kiezen:

 • Papierversnipperaar klein kantoor: Dit type versnipperaar is perfect voor een klein bedrijf met maximaal 6 medewerkers. Het vernietigt tot 250 vellen per dag en biedt de optie om 10 tot 20 vellen in te voeren. Afhankelijk van het model, kan het ook CD’s, DVD’s, paperclips en bankkaarten vernietigen.
 • Papierversnipperaar medium kantoor: Deze kunnen per dag gemakkelijk een pak kopieerpapier vernietigen (500 vellen). Dit model is ideaal voor drukke kantoren.
 • Papierversnipperaar groot kantoor: De beste papierversnipperaars voor drukke kantoren kunnen tot 1000 vellen per dag vernietigen: dat zijn 2 pakketten van A4-formaat papier. Het is mogelijk om in één keer 30 vellen in te voeren en verschillende soorten media zoals cd’s en diskettes te vernietigen.
 • Departementale versnipperaar: Heeft u een bedrijf met (meer dan) 50 werknemers, dan kan dit model voor u de uitkomst zijn. Het kan volledige papieren dossiers vernietigen (zelfs de kartonnen omslagen) en u kunt gerust 50 vellen per keer invoeren. Ook passen wijdere papierformaten, zoals A3, in deze machines.
 • Gespecialiseerde versnipperaar: Deze zijn ontwikkeld om naast papier ook cd’s, dvd’s, diskettes en zip-disks te vernietigen. Er zijn ook versnipperaars verkrijgbaar die karton vernietigen en digitale versnipperaars die de inhoud van harde schijven wissen.
 • Industriële versnipperaar: Complete kantoorgebouwen hebben een zware papierversnipperaar nodig. Deze machines halen afval uit individuele compartimenten en vernietigen dit op een centrale plek. Per uur kunnen ladingen van 100 tot 2100 kg aan papier en andere materialen verwerkt worden. Ze vernietigen volledige dossiers (zelfs met metalen inzetstukken): na een eerste grove versnippering, wordt het afval naar een andere machine gestuurd voor een fijnere versnippering.

Als u kijkt naar de recensies van de beste papierversnipperaars voor op kantoor, let dan op de grootte van de opvangbak. Op het eerste gezicht lijkt dit geen belangrijke factor bij het kiezen van een versnipperaar, maar een grotere opvangbak betekent wel dat u deze minder vaak hoeft te legen. Transparante opvangbakken zijn ook erg handig: u kunt goed in de gaten houden hoe vol de versnipperaar is en de opvangbak op tijd legen om de kans op het vastlopen van papier te verminderen. Loopt het papier toch vast, dan kan onze behulpzame handleiding voor het herstellen van uw papierversnipperaar u hierbij helpen.

De top vier soorten papierversnipperaars

Naast snelheid en capaciteit moet u ook denken aan de manier waarop het papier wordt gesneden (cut). Dit zijn de vier belangrijkste soorten versnipperaars op basis van het vereiste veiligheidsniveau:

 • Strip-cut versnipperaars: De documenten worden in de vorm van strips gesneden, waardoor ze een basisbeveiliging bieden. De voorkeur gaat steeds vaker uit naar een versnipperaar met een hoger veiligheidsniveau. Deze versnipperaars zijn echter meer dan voldoende voor het versnipperen van huishoudelijke documenten die geen gevoelige informatie bevatten.
 • Cross-cut versnipperaars: Dit zijn de beste papierversnipperaars om thuis te gebruiken, maar ook op kantoor is het een uitstekende optie. Documenten worden in twee richtingen gesneden, waardoor het moeilijk wordt om de documenten te reproduceren. Als u de recensies van cross-cut versnipperaars bekijkt, controleer dan ook het veiligheidsniveau van het model. Een hoger niveau heeft een fijnere versnippering.
 • Micro-cut versnipperaars: Deze lijken op cross-cut versnipperaars maar snijden grondiger. Zoals de naam aangeeft wordt het papier in kleine ruitvormige stukjes gesneden, net als confetti. Vaak zijn deze machines wel duurder, maar de extra kosten zijn de extra veiligheid meer dan waard.  
 • Crypto-cut versnipperaars: Extreem gevoelige informatie moet werkelijk zo fijn mogelijk versnipperd worden, dat het niet meer mogelijk is om ook maar een letter te herkennen. Doorgaans worden deze versnipperaars voornamelijk door de overheid en militaire operaties gebruikt om spionage te voorkomen.

Recensies van papierversnipperaars

Om u een beter inzicht te geven, hebben we een aantal eenvoudige recensies van versnipperaars voor u samengesteld, zodat u de beste merken van papierversnipperaars kunt bekijken.

Fellowes

De beste Fellowes papierversnipperaar voor thuis

De beste papierversnipperaar voor thuisgebruik heeft een gemiddeld veiligheidsniveau, versnippert fijn, heeft een handige opvangbak en de mogelijkheid om creditcards, paperclips en nietjes te vernietigen. De Fellowes Powershred® H-8C/H-8Cd, cross-cut doet dit allemaal, terwijl de H-8CD ook cd’s kan vernietigen. Deze versnipperaar is ideaal voor licht tot matig gebruik op kantoor of thuis en met een veiligheidsniveau van P-4 versnippert hij veilig uw vertrouwelijke documenten.

De beste Fellowes papierversnipperaar voor op kantoor  

De Fellowes Powershred® 99MS micro cut shredder is de beste versnipperaar voor kleine bedrijven met drie tot vijf gebruikers. Deze versnipperaar heeft een veiligheidsniveau van P-5 en uw documenten worden micro gesneden. U kunt in één keer tot 12 vellen versnipperen en tijd besparen met een systeem dat vastlopen voor 100% tegengaat. Door de gepatenteerde functie van SafeSense®-technologie stopt de 99MS micro-cut versnipperaar zodra uw handen de invoergleuf aanraken. Dankzij de Fellowes® SilentShred®-technologie is deze versnipperaar tijdens gebruik vrijwel geluidloos, waardoor het een ideale optie is voor gezamenlijke afdelingen waar u elkaar niet wilt storen. Hij heeft een opvangbak van 34 liter en versnippert creditcards, nietjes, paperclips en natuurlijk papier.

Staples

De beste Staples papierversnipperaar

De Staples papierversnipperaar is perfect om kleine aantallen snel te versnipperen. Hij versnippert tot zes vellen in één keer, creditcards en nietjes met een veiligheidsniveau van P-4. De versnipperaar is modern en compact en past daardoor uitstekend in ieder huis. Voor extra veiligheid is hij uitgerust met een indicatielampje dat bij oververhitting aan gaat.

Rexel

De beste Rexel papierversnipperaar voor gebruik thuis en in kleine kantoren

De stijlvolle en compacte Prostyle+7 van Rexel voorziet kleine bedrijven van de mogelijkheid om met veiligheidsniveau P-4 documenten veilig te vernietigen, zodat u er zeker van kunt zijn dat vertrouwelijke aantekeningen, verklaringen, plannen en archieven niet te reproduceren zijn. De Prostyle+7 versnippert in één keer maximaal 12 A4-vellen tot 200 snippers van 4 x 40 mm. De snippers vallen in de opvangbak van 12 liter die 80 vellen kan opvangen en gemakkelijk te legen is. De Prostyle+12 kan ook nietjes en paperclips versnijden, zodat u die niet zelf hoeft te verwijderen.

De beste Rexel papierversnipperaar voor uw bedrijf

Met een hoge mate van veiligheid en zeer gemakkelijk te gebruiken, voldoet de Rexel Auto+ 130M effectief en efficiënt aan uw eisen voor versnippering. Het enige wat u hoeft te doen, is het papier te laden en op ‘start’ te drukken. De papierversnipperaar vernietigt tot 140 A4-formaat vellen in één keer. Met een opvangbak van 26 liter, kan hij tot 200 vellen opvangen, worden uw vertrouwelijke documenten vernietigd op veiligheidsniveau P-5 (dat zijn 2000 2 x 15 mm snippers per pagina) en worden ook paperclips en nietjes niet achtergelaten. Dankzij innovatieve technologie heeft de versnipperaar een doorlopend systeem om de machine storingvrij te houden en maakt deze blokkeringen vrij voordat ze beginnen.

Papierversnipperaars zijn essentieel om voorzichtig te zijn met veiligheid of uw bedrijf tegen fraude te beschermen. Voor ieder gevoelig document dat u archiveert of opslaat, eindigt u waarschijnlijk met 10 documenten die persoonlijke of financiële gegevens bevatten, en die moet u geheel kunnen vernietigen. Papiervernietigers bieden tegenwoordig geavanceerde beveiliging, wat betekent dat u er redelijkerwijs van verzekerd kunt zijn dat uw documenten zijn vernietigd en het niet meer mogelijk is om deze te reproduceren.

Welke veiligheidskenmerken moet mijn papierversnipperaar hebben?

Om de juiste papierversnipperaar te kiezen, kijkt u naar de prestaties en de veiligheidsklasse. U wilt er natuurlijk ook voor zorgen dat u een veilig model kiest. Hier volgen een aantal belangrijke punten waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een versnipperaar:

 • Automatische start/stop-functie: Met deze functie begint de versnipperaar direct te werken zodra u het papier invoert. Loopt het papier vast, dan stopt het met het invoeren van meer papier.
 • Omkeerfunctie: Maakt u gebruik van de omkeerfunctie, dan gaan de mesjes van de versnipperaar achteruit. Dit is vooral handig om te proberen vastgelopen papier weer los te krijgen.
 • Veiligheidsklep: De veiligheidsklep is een slimme aanvulling op iedere versnipperaar. Is de opvangbak te vol, dan zorgt de veiligheidsklep ervoor dat het versnipperen stopt.
 • Vergrendelschakelaar: De papiervernietiger werkt alleen als de opvangbak is vergrendeld aan de vergrendelschakelaar.
 • Oververhittingsbeveiliging: De naam zegt het al: als de versnipperaar te heet wordt, schakelt deze automatisch uit.
 • Pincode: Om toegang te hebben tot de opvangbak van de versnipperaar, moet een pincode ingevoerd worden. Een goede beveiligingsmaatregel om snippers uit de verkeerde handen te houden.

Overweeg alle factoren, bekijk de verschillende categorieën en recensies van de papierversnipperaars en weeg ze af tegen uw eigen behoeften: het kiezen van de juiste versnipperaar voor thuis of op kantoor moet nu een stuk gemakkelijker zijn.