Kopershandleiding: inkt en toner
Kiesadvies

Kopershandleiding: inkt en toner

Doe voordat u een printer koopt een uitgebreid onderzoek naar inkt- of tonercartridges. Printercartridges kunnen uw printkosten erg doen oplopen, soms zelfs meer dan de printer zelf. Vanwege het uitgebreide aanbod kan dit erg overweldigend aanvoelen: denkt u maar eens aan jargon, serienummers en modellen.

Wat is de beste printer voor de inktkosten? Wat is printertoner? Welke inktpatronen heb ik nodig? En waarom zijn inktpatronen eigenlijk zo duur? Heeft u deze vragen ook, dan is onze handleiding over de verschillende soorten inkt- en tonercartridges een handig hulpmiddel voor u om de printer met de beste waarde en inkt voor uw persoonlijke omstandigheden te kiezen.

Welke soorten inkt- en tonercartridges zijn er en wat het verschil?

SE-ink-table-NL

Wat is het verschil tussen toner en inkt?

Heel eenvoudig uitgelegd: inkt wordt gebruikt in inkjetprinters, terwijl laserprinters toners gebruiken. Het grootste verschil is waar ze van gemaakt zijn: inkt is een vloeistof en toner is een poeder. Beide worden gebruikt om documenten en foto’s te printen, terwijl de manier waarop dit gebeurt erg van elkaar verschilt.

Wat is een inktcartridge?

Een inktcartridge, ook wel een inktpatroon genoemd, is een onderdeel van een inkjetprinter dat u uit de printer kunt halen om te vervangen. De inkt wordt opgeslagen in een van de luchtdichte reservoirs van de cartridge die bedekt zijn met kleine inktsproeiers. Tijdens het printen beweegt de printkop heen en weer over het papier, terwijl de sproeiers van de reservoirs inkt op de pagina druppelen om teksten en afbeeldingen te creëren.

Wat is de paginaopbrengst van een inktcartridge?

De paginaopbrengst geeft aan hoeveel pagina’s u kunt printen voordat u de cartridge moet aanvullen of vervangen. ISO, de International Organization for Standardization, test alle inktpatronen om de niveaus van het gebruik te meten. Drie patronen worden continue afgeprint op drie printers, totdat de drie cartridges leeg zijn. Hoe hoger de opbrengst, des te meer pagina’s u krijgt. Cartridges met een hogere opbrengst zijn vaak wel wat duurder.

Wat is een tonercartridge?

Voor laserprinters worden toners gebruikt die een droge poederinkt bevatten. Dit poeder wordt op het papier overgedragen via elektrische lading. Deze lading wordtgebruikt om afbeeldingen of tekst (of eender wat) op bepaalde plaatsen op de pagina te printen. De geladen deeltjes smelten vervolgens op het papier via verwarmde rollers om scherpe prints te maken.

Wat is de paginaopbrengst van een tonercartridge?

De paginaopbrengst van een toner test ook hoeveel prints afgedrukt kunnen worden voordat de cartridge opraakt. Toners ondergaan de ISO 19752 Standard test die gedefinieerde afmetingen geeft over het aantal pagina’s dat u kunt afdrukken. Ook hier geldt dat u voor een hogere opbrengst meer pagina’s krijgt.

Toner- vs inktcartridges: wat is het beste voor mij?

Nu u weet wat het verschil is tussen toner- en inktcartridges, kunt u andere factoren gaan vergelijken. Ieder soort cartridge heeft andere voordelen, die uiteenlopen van snelheid tot kosten. Het soort cartridge dat u nodig heeft, is afhankelijk van de reden dat u print. Houd rekening met deze overwegingen betreffende inkt en toner wanneer u beslist wat het beste past bij uw behoeften.

De kosten die u betaalt voor inkt zijn natuurlijk volledig afhankelijk van hoe u uw printer gebruikt. Print u meer dan 2.000 pagina’s per jaar dan zal de beste waarde voor de inkt van uw printer komen van een tonercartridge in een laserprinter. Deze zijn ook perfect voor bedrijven vanwege de snelheid waarmee prints afgedrukt worden. Print u echter vaak in kleur, dan is de kwaliteit van inkjetprinters uitstekend: hiermee bespaart u geld op de aankoop van toners (die een stuk duurder zijn dan inktcartridges).

Uw opties stoppen niet na het kiezen van een inkt- of tonercartridge: u heeft ook nog de keuze om cartridges te gebruiken die u kunt navullen. Printermerken bieden nu USP’s, waarbij u geen nieuwe cartridges hoeft te kopen, maar u uw oude kunt navullen bij specifieke inkt- en tonerstations, zoals bijvoorbeeld Epson EcoTank.

Wat is goedkoper – inkt of toner?

Een van de belangrijkste overwegingen die u moet maken bij het kopen van een printer zijn de kosten van toners of welke inktcartridges het goedkoopst zijn. Steekt u hier geen tijd in, dan kunt u meer voor de cartridges betalen dan u heeft gedaan voor de printer. Er zijn een aantal variaties van inkt- en tonercartridges waarvan u de voor- en nadelen moet bekijken.

Wat zijn de kosten en voor- en nadelen van verschillende cartridges?

OEM

Kosten – 5/5

Wat is het? Een OEM (original equipment manufacturer) is een merkproduct dat door de fabrikant van de printer wordt gemaakt. Denk hierbij aan Epson, Canon, HP of Lexmark.

Voordelen – wordt met uw printer geleverd met garantie op kwaliteit.

Nadelen – de kosten om een cartridge te vervangen zijn vaak hoger dan de originele printer.

Gelijkwaardig

Kosten – 2/5

Wat is het? Een algemene cartridge zonder merknaam. Het heeft dezelfde functies en werkt op dezelfde manier als een OEM-cartridge, maar is niet door de originele fabrikant van uw printer geproduceerd. De beste gelijkwaardige inktcartridges zijn ISO 9001 gecertificeerd: controleer of dit op het label van de cartridge staat.

Voordelen – Enorm geld besparen omdat het geen merkproduct is. Uitstekend om iedere dag mee te printen.

Nadelen – De kwaliteit van de inkt is afhankelijk van de fabrikant.

Gereviseerd

Kosten– 3/5

Wat is het? De meest duurzame printoptie zijn de gereviseerde inkt- en tonercartridges die al eens gebruikt zijn. Ze hebben een onderhoudsbeurt gehad, zijn schoongemaakt, opnieuw aangevuld en hierna gerenoveerd met nieuwe delen als dit nodig is.

Voordelen – Minder duur dan een nieuwe cartridge van een merknaam.

Nadelen – De kwaliteit van de inkt van een derde partij kan per fabrikant verschillen vanwege de methode die gebruikt wordt om de inkt te vervangen. Zoek hoogwaardige verkopers.

Zoals u merkt heeft iedere cartridge eigen voor- en nadelen: uw zoektocht kan nog ingewikkelder worden zodra u uw onderzoek start. Door uzelf bekend te maken met uw opties, zal het snel duidelijk worden welke inkt of toner bij uw cartridge past. Hier volgen antwoorden op veelgestelde vragen over inkt.

Hoe vind ik printers met de goedkoopste inktcartridges?

Gelukkig is de prijs van printers in de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Het zijn de cartridges die voor de grootste lasten zorgen. Print u thuis documenten van hoge kwaliteit, dan zijn inkjetprinters het meest kostenbesparend, vooral als u niet regelmatig print. Voor snelheid en grote hoeveelheden zijn laserprinters op lange termijn kostenefficiënter.

Een handige manier om te besparen op de kosten van uw cartridges, is door een XL, XXL of een multipack te kopen. XL en XXL bieden aanzienlijk meer afdrukken dan een standaard inktpatroon. Een multipack bestaat uit meerdere verschillende cartridges (bijvoorbeeld zwart/wit en kleur) die voor een kortingstarief worden aangeboden en in vergelijking met de aankoop van twee aparte cartridges, goedkoper zijn.

Om een idee te krijgen van het aanbod, kunt u door duizenden inkt- en tonercartridges zoeken die bij Staples beschikbaar zijn. Heeft u al een printer, dan kunt u de informatie van uw machine invoeren en de beste cartridges voor de laagste prijzen vinden.

De meest gestelde vragen over cartridges

Hoe lang gaat een inktcartridge mee?

Deze vraag kan niet nauwkeurig beantwoord worden, aangezien de hoeveelheid inkt per printer en per afgedrukte pagina verschilt. U kunt een schatting maken door te kijken naar de grootte van de cartridge, het soort printer (toners zijn duurzamer dan inkt in inkjets), het soort cartridge (OEM, gelijkwaardig, gereviseerd) en hoe goed u voor de cartridge zorgt. Houd cartridgesbijvoorbeeld altijd naar beneden en weg van hitte en licht en probeer het plaatsen of verwijderen van uw inktcartridge niet te forceren.

Hoe lang blijven ongeopende inktcartridges goed?

Hoe verser de inktcartridge is, des te beter. Door blootstelling aan lucht en warmte kan inkt verharden. Over het algemeen is de houdbaarheid van inkt twee tot vijf jaar. Voor gereviseerde cartridges is dit ongeveer een jaar. Dit is anders voor de poederinkt van een toner: zolang dit op een droge plek wordt bewaard, kunt u dit onbeperkt bewaren.

Welke inkt heb ik nodig voor mijn printer?

Dit is afhankelijk van de printer die u heeft, hoe vaak u print en wat u print. Heeft u prints van topkwaliteit nodig? Print u iedere dag grote hoeveelheden? Moet de printer snel printen? En wat is uw budget? De antwoorden op deze vragen helpen u al op weg bij het vinden van de juiste inkt of toner. Bekijk het handige schema hierboven om te kijken welke inkt de beste waarde heeft voor u.

Zijn gereviseerde inktcartridges goed?

Op iedere gereviseerde inkt- en tonercartridge wordt een test uitgevoerd om dezelfde kwaliteit te garanderen als andere cartridges. Gereviseerde cartridges zijn echter milieuvriendelijker en ongeveer 10% tot 20% goedkoper dan een gloednieuwe cartridge.

Zijn gelijkwaardige inkt- en tonercartridges goed?

Ja, ook hier mag u goede kwaliteit verwachten. Gelijkwaardige cartridges worden gemaakt door andere bedrijven dan de printerproducenten en hebben twee voordelen: ze zijn goedkoper dan de OEM-producten en milieuvriendelijker aangezien minder bronnen nodig zijn om ze te produceren. De kwaliteit van de inkt en toner is echter niet zo hoog als die van een merkproduct.

De beste inkt voor uw printer is dus geheel afhankelijk van uw gebruik van de printer. Denk uitgebreid na over alle aspecten voordat u een printer koopt. U wilt natuurlijk geen geld verspillen door een verkeerde keuze te maken. Zodra u uw keuze heeft gemaakt, bekijk dan onze inkt en tonerzoeker om de juiste optie voor u te vinden.

" width=