Een bullet journal kan ook voor u werken
Specials

Een bullet journal kan ook voor u werken

Heeft u ieder notitieboekje en alle agenda’s al eens uitgeprobeerd om eindelijk uw leven zowel professioneel als privé op orde te krijgen? Waarin u netjes al uw dagelijkse taken noteert zodat u zo effectief mogelijk aan de slag kunt gaan en niets vergeet? Met de verschillende notitieboeken die er al te koop zijn, kan het toch nog moeilijk zijn om er een te vinden dat helemaal aan uw eisen voldoet. Dan is een bullet journal misschien wel de ideale uitkomst voor u. Takenlijsten, een kalender, krabbels en al het andere wat u zelf wilt opschrijven: een bullet journal laat u uw leven ordenen in een eenvoudig notitieboek.

Het klinkt misschien moeilijker dan het is om een bullet journal te maken en bij te houden.

Wat is een bullet journal?" width=

Bullet journals zijn de uitvinding van ontwerper Ryder Carroll uit New York. Zij ontwikkelde het systeem nadat zijn een vriendin hielp met het plannen van haar bruiloft.

Bij deze innovatieve manier om notities te maken staan opsommingstekens centraal. U schrijft korte, simpele notities in plaats van volledige zinnen, en met symbolen kunt u aangeven hoe belangrijk ieder punt is. U kunt ook kalenders en trackers gebruiken, zodat u een duidelijk overzicht heeft van wat u deze maand heeft afgewerkt en wat u moet overdragen naar de volgende maand.

Het kan frustrerend zijn als u in een agenda niet bent toegekomen aan alle taken die u heeft opgenomen in een to-dolijst of als er een aantal pagina’s blank staan omdat u op vakantie bent geweest. Dit kan als resultaat hebben dat u er helemaal mee stopt. Met een bullet journal heeft u hier geen last van. Aan de taken die nog open staan, werkt u gewoon de volgende dag verder en lege pagina’s hebt u niet.
Kan ik een bullet journal voor het werk gebruiken?

Absoluut. Een bullet journal kan productiviteit juist een boost geven en u helpen om uw dag optimaal te benutten. Het is voor veel verschillende beroepen een handig hulpmiddel omdat u op geheel eigen wijze een planning kunt maken.

Door alles te noteren wat u die dag moet doen en hier verschillende prioriteiten aan te geven, helpt u bij het voorbereiden van de dag. U kunt er ook gemakkelijk de vooruitgang van uw doelen mee bijhouden en andere doelen die u in dat jaar heeft. Wilt u het zelf eens proberen, dan kunt u deze handige en eenvoudige richtlijnen volgen.

 

 

Wat heb ik nodig?

U kunt zo creatief zijn als u zelf wilt. Dit zijn de basismaterialen die u nodig heeft voor een bullet journal:

Als u creatiever aan de slag wilt gaan, dan kunt u denken aan vulpennen en gekleurde potloden om de pagina’s mooi te versieren. Maar het hoeft niet.

" width=

U begint met het onderverdelen van uw pagina’s. Veel bronnen geven aan dat het gemakkelijker is om uw notities terug te vinden als u vooraan een indexpagina maakt. Met de tabbladen kunt u eenvoudig de verschillende gedeeltes aangeven in uw bullet journal. Houd de eerste 2 tot 4 pagina’s blank voor uw index en werk deze bij wanneer u iets nieuws toevoegt.

Langetermijnplanning

Een belangrijk onderdeel is de kalender waarin u een langetermijnplanning kunt maken. Hier kunt u vakanties, evenementen en dingen die u graag wilt doen, noteren. Laat per maand genoeg ruimte over, zodat u het in de aankomende weken overzichtelijk kunt aanpassen.

Snelle notities

Het is de bedoeling dat u snelle notities kunt maken. Dit doet u met de opsommingstekens, maar u kunt verschillende tekens gebruiken voor verschillende soorten notities. Over het algemeen worden de volgende regels aangehouden:

  • Taken duidt u aan met een eenvoudig bolletje
  • Evenementen krijgen een cirkeltje
  • Notities een koppelteken

Zodra een taak voltooid is, kunt u het bolletje veranderen in een ‘x’ of een vinkje.

Uw notities kunt u vervolgens categoriseren door:

  • Prioriteiten een ster te geven
  • Inspiratie een uitroepteken te geven
  • Observaties en dingen die u verder wilt bekijken, met een oog aan te duiden
" width=

Verder kunt u lijsten maken met boeken die u wilt lezen, cursussen om te volgen en projecten die u wilt starten of afmaken.

Hoe is de vooruitgang?

Zodra u een bullet journal bent begonnen, is het belangrijk om af en toe stil te staan bij de vooruitgang ervan. Neem alles wat u heeft opgeschreven eens door. U kunt openstaande taken doorschuiven naar een volgende maand of wegstrepen als ze niet meer nodig zijn.

Een bullet journal kan een effectieve manier zijn om productief met uw dag om te gaan. Bovendien is het leuk om te doen. U kunt er een maken waarin u uw zakelijke en persoonlijke leven combineert, maar u kunt ook afzonderlijke journals maken voor uw werk en privéleven.

" width=