Kunnen uw klanten aan op uw databeveiliging
Tips & Trucs

Kunnen uw klanten aan op uw databeveiliging

Is het wachtwoord van één van uw onlineaccounts ‘123456’ of ‘123456789’? Wist u dat 17% van de bevolking hierop met ‘ja’ moet antwoorden? Volgens een recent onderzoek van wachtwoordmanager Keeper is dit namelijk het percentage van internetgebruikers die dit als hun wachtwoord gebruiken. Onderzoekers van Keeper analyseerde databases met in totaal tien miljoen gehackte accounts en als resultaat hiervan konden zij concluderen dat de wachtwoorden van onlineaccounts nog veel te gemakkelijk te raden zijn.

Natuurlijk is dit een wachtwoord dat gemakkelijk te onthouden is. Vooral medewerkers die te maken hebben met verschillende accounts waarop ze via hun desktop of laptop moeten inloggen, kunnen het niet kwalijk genomen worden als ze voor een eenvoudig wachtwoord kiezen.

Tegelijkertijd opent u hiermee wel direct de deur voor hackers. Als bedrijf is een hack of lek het laatste wat u wilt, omdat het enorm grote gevolgen kan hebben. Als u weinig prioriteit geeft aan uw informatiebeveiligingsbeleid, dan bestaat er een kans dat de persoonlijke gegevens van uw klanten op straat komen te liggen, hierdoor kan de reputatie van uw bedrijf op het spel komt te staan. Bovendien is het van groot belang dat uw bedrijf voldoet aan de strengere regels van de Europese Privacy Verordening, de databeschermingswet, die in mei 2018 van start gaan. Voldoet u dan niet aan de strengere databeveiliging regelementen, dan staat hier een flinke boete tegenover.

Wat is een sterk wachtwoord?

" width=

Het goede nieuws is dat u zelf veel kunt doen om uw informatiebeveiligingsbeleid te versterken. U begint hiermee met een logische eerste stap: het genereren van een sterk wachtwoord. U kunt uw medewerkers vrijwel dwingen om een veilig wachtwoord te maken door strenge eisen te stellen aan de wachtwoorden die zij opstellen. Uw systeembeheerder heeft de mogelijkheid om regels in te voeren om een sterk wachtwoord te maken: denkt u hierbij aan het gebruik van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Hiernaast wordt er afgeraden om een woord te gebruiken die u in het woordenboek kunt vinden, terwijl een wachtwoordmanager juist wordt aangeraden. U kunt zich voorstellen dat het moeilijk is om verschillende wachtwoorden te onthouden die uit niet-bestaande woorden, met verschillende cijfercombinaties en speciale tekens zijn opgemaakt. Een wachtwoordmanager is hier een ideale oplossing voor omdat u hiermee uw wachtwoord opslaat, beheert en verbetert.

Hoe zorgt u voor optimale informatiebeveiliging?

" width=

Het stopt echter niet na het invoeren van veilige wachtwoorden. U zult nog meer stappen moeten ondernemen om uw privacy op het internet te waarborgen. We lopen u graag door de stappen heen:

Het opslaan van data op externe schijven of USB

Het is verstandig om belangrijke gegevens buiten uw computer, laptop of tablet op te slaan. Mocht er iets misgaan met de harde schijf van uw computer, dan heeft u altijd nog deze back-up. Daarnaast is het makkelijk als u uw bestanden op een andere computer wilt gebruiken. Zorgt u er wel voor dat u de externe schijf of USB-stick onderweg niet verliest. Via een externe harddisk slaat u gemakkelijk en snel uw gegevens op, terwijl u ook nog eens veel ruimte heeft. Bovendien kunt u de harde schijf gemakkelijk achter slot en grendel opbergen om de data hierop veilig te houden. Bewaar uw back-up altijd op twee plaatsen: op uw kantoor en hierbuiten zoals bijvoorbeeld op een cloud.

Het opslaan en vernietigen van fysieke informatie

Hoewel we in een digitaal tijdperk leven, printen we vaak nog documenten uit. Trainingsmateriaal voor nieuwe medewerkers, punten die we tijdens vergaderingen uitdelen of belangrijke e-mails. Laat deze gegevens echter niet op uw bureau rondslingeren, maar berg ze netjes op in een archiefkast, kluis of ladekast. Een plek waar u zelf gemakkelijk bij kunt, maar die u wel op slot kunt doen. Print verder alleen als het echt nodig is. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over documenten die kwijtraken.

" width=

Veilige verbindingen met interne en externe netwerken

Tegenwoordig geven we voorkeur aan draadloze routers en denken we er eigenlijk niet eens meer over na om gratis wifi te gebruiken als we onderweg zijn. Maar hoe veilig is dit nu eigenlijk? Een goede manier om uw gegevens te beschermen, is door een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken als u gebruik maakt van een openbaar netwerk. U heeft dan tijdens uw reis toegang tot bedrijfs- en privénetwerken en gedeelde bestanden via een versleutelde en veilige netwerkverbinding. Hiervoor moet u wel eerst een VPN-provider kiezen en het vervolgens via een app instellen. U betaalt vaak well voor VPN-diensten, maar het is wel een extra stap richting goede databescherming.

Bescherm uw computer tegen virussen en hackers

" width=

Naast veilige wachtwoorden kunt u ook software kopen om uw computer mee te beveiligen tegen virussen en hackers. Zorg ervoor dat u altijd de laatste versie van antivirussoftware installeert en dit ook up-to-date houdt. Open geen e-mails of bijlagen die u van onbekende bronnen ontvangt en laat regelmatig een virusscanner uw computer doorlopen. Om hackers tegen te gaan, moet u nooit persoonlijke gegevens opslaan op een openbare computer. Hiernaast is het verstandig om niet de optie aan te vinken om uw inloggegevens op te slaan voor websites die gevoelige informatie bevatten. Als u e-mails met belangrijke informatie uitprint, sla ze dan ook op een veilige manier op. Berg ze op in een archiefkast met slot en als u ze niet meer nodig heeft, stopt u ze in een papiervernietiger.

Vooral met de veranderingen die in mei 2018 van toepassing zijn, is het belangrijk dat u veel aandacht besteedt aan de juiste opslag van uw data. Doet u dit niet en ontstaat er een lek of wordt uw informatie gehackt, dan bent u hier verantwoordelijk voor. Voor de reputatie van uw bedrijf en de financiële kosten die hiermee verbonden zijn, maar vooral voor uw klanten is het van belang dat uw databeveiliging optimaal is en dat u er alles voor doet om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.