4 tips om zonder schuldgevoel te printen
Tips & Trucs

4 tips om zonder schuldgevoel te printen

 We hebben allemaal de krantenkoppen voorbij zien komen – een kantoor zonder papier is de toekomst, en het afdrukken van documenten is onnodig en milieuonvriendelijk. Als we een bestand binnenkrijgen van een collega, vragen we ons daarom even af of we echt een papieren uitdraai nodig hebben. En zelfs als het antwoord daarop gewoonweg ja is, voelen we ons vanbinnen een klein beetje schuldig. Maar maakt u zich geen zorgen, want er zijn een aantal manieren om van dat schuldgevoel af te komen dat u voelt wanneer u Ctrl+P intypt!

Hier volgen vier eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw wroeging tot een minimum te beperken, terwijl u tegelijkertijd de kosten verlaagt en uw steentje bijdraagt aan het milieu.

 

  1. Koop een efficiënte printer

 

Kies een printer met een ENERGY STAR label, zoals u dat ook zou doen wanneer u een koelkast of wasmachine aanschaft. Deze printers zijn ontworpen volgens de strengste energie-efficiëntie richtlijnen, om u te helpen bij het verlagen van de energierekening. Vergelijk ook de kosten per specificaties, zodat u een model kunt kiezen dat het meeste uit de inkt- of tonercartridge haalt, waardoor u niet alleen minder verspilt, maar ook op de lange termijn een hoop geld bespaart.

Het kopen van één centrale printer is beter dan het hebben van afzonderlijke printers voor verschillende afdelingen of teams. Zo blijft de printer continue bezig, waardoor er geen kans bestaat dat de inkt- of tonercartridges uitdrogen. Overweeg om een printer te kiezen met afzonderlijke cartridges voor elke kleur, zodat u voorkomt dat u ongebruikte inkt uit een kleurencartridge moet weggooien. Een multifunctionele printer kan u ook operationele kosten besparen, omdat u niet langer meerdere apparaten op stand-by hoeft te zetten.

 

  1. Houd de printerinstellingen in de gaten

 

Het kiezen van het juiste lettertype en pagina-instellingen kan ook zorgen voor verminderd verbruik van de inkt of toner. Lichte lettertypen zoals Calibri en Cambria hebben minder inkt of toner nodig voor een afdruk en kleinere regelafstanden betekent dat er minder papier nodig zal zijn.

U kunt ook op inkt besparen door de inktbespaarstand te gebruiken voor interne documenten en de hogere printkwaliteits-instellingen in te schakelen voor klanten. Zorg ervoor dat de printer standaard op dubbelzijdig printen staat ingesteld en controleer het afdrukvoorbeeld, zodat u geen halflege pagina’s afdrukt. Kies altijd voor zwarte inkt, als u geen kleurenkopie nodig heeft.

 

  1. Wees slim in uw papierkeuze

 

Ga voor papier dat het Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk heeft, zodat u er zeker van kan zijn dat u de meest ecologisch verantwoorde keuze heeft gemaakt. Het FSC-keurmerk garandeert dat de gekapte bomen worden vervangen of zich kunnen vernieuwen, en dat de lokale gemeenschappen, flora en fauna wordt beschermd.

U kunt ook kiezen voor papier dat een hoog gerecycled gehalte heeft of papier met een hoog percentage gerecyclede vezels, omdat dit ervoor zorgt dat er minder bomen worden gekapt en er minder papier naar de stortplaats hoeft.

 

  1. Hergebruik en recycle

 

Recycle de gebruikte afdrukken op kantoor om geen nieuw papier te hoeven gebruiken. Als het maar aan één kant is bedrukt, kunt u het omdraaien en opnieuw in de printer leggen. Een ander idee is om het oud papier op te snijden en te gebruiken voor notities en geheugensteuntjes in plaats van Post- Its. Zorg voor papierbakken naast elk bureau, zodat iedereen makkelijk het oude papier erin kan deponeren voor hergebruik.

Het is niet altijd even makkelijk om te beslissen of iets geprint moet worden of niet. Maar als u echt een afdruk nodig heeft, zullen deze tips ervoor zorgen dat deze keuze altijd ecologisch verantwoord is en kosten bespaart!