Zo bespaart u aanzienlijke kosten op printen
Tips & Trucs

Zo bespaart u aanzienlijke kosten op printen

In een digitaal tijdperk waar u vrijwel alles online kunt afhandelen, is het voor veel bedrijven toch nog onvermijdelijk om te printen. Soms is het gewoon nodig om pagina’s te printen en uit te delen of fysiek op te slaan, in plaats van het digitaal te versturen of te downloaden. Maar als u regelmatig print, kunnen de kosten hiervan aardig oplopen. Daarom kan het handig zijn om te kijken naar uw printgedrag en naar de manieren waarop u uw printkosten kunt verminderen. Soms zijn dit oplossingen waarover u waarschijnlijk nooit heeft nagedacht.

Verander uw lettertype

Dit is een van de oplossingen die u eenvoudig kunt toepassen, maar waarover u wellicht nooit heeft nagedacht. Het aanpassen van uw lettertype. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur voor lettertype. Hiernaast is het ene lettertype meer geschikt voor bepaalde zaken dan een ander. Zo zijn Arial en Times New Roman populaire lettertypen voor zakelijke teksten, hoewel deze niet de goedkoopste keuzes zijn. Nu geldt natuurlijk ook dat u misschien al gebruik maakt van de goedkopere lettertype en dit daarom niet hoeft te veranderen. Laten we een kijkje nemen bij een aantal voorbeelden:

  • Als u normaal gesproken gebruikt maakt van Arial 11pt en dit omzet naar Century Gothic 10pt bespaart u per jaar ruim €129,35.
  • Verandert u het lettertype Times New Roman 11pt naar Tahoma, dan betaalt u €145,53 per jaar minder.
  • Wilt u milieubewuster werken en geld besparen, dan kiest u Ecofront. Zou u normaal voor Arial kiezen, dan bespaart u €126,72 per jaar.

Waarom sommige lettertypen goedkoper zijn dan anderen, heeft te maken met de grootte en dikte van de letters. Als het lettertype dat u gebruikt groot en dik is gebruikt u veel meer inkt. Het goedkoopste lettertype is Century Gothic. Voor uw dagelijkse en onofficiële printen kunt u dus dit lettertype kiezen. Voor officiële documenten die een professionele look vereisten, kiest u tijdelijk een duurder lettertype.

Kies de juiste printer

De printer die u nodig heeft, hangt af van wat u print. Als u alleen teksten print, dan heeft u genoeg aan een laserprinter. Hoewel het apparaat duurder is, zijn ze voor zwart/wit printen zuiniger, terwijl de teksten scherp op papier staan. Print u veel in kleur, vooral voor foto’s, dan is een inkjetprinter meer geschikt.

Is printen echt nodig?

Vaak hoeven documenten eigenlijk niet eens afgedrukt te worden. Als u op het punt staat om iets af te drukken, vraag u dan nogmaals af of het daadwerkelijk nodig is. Vraag ook uw personeel om niet onnodig e-mails of documenten af te drukken. Hiernaast bespaart u kosten op papier door dubbelzijdig te printen.

Kies de juiste inkt

Een van de beste manier om op inkt te besparen, is door de inktbespaarstand te gebruiken voor interne documenten. Als u ter herinnering aan uzelf iets uitprint, dan is de kwaliteit hiervan niet belangrijk. U kunt de printkwaliteit daarom lager zetten. Zodra u officiële documenten moet printen, verandert u de kwaliteit tijdelijk naar een hogere instelling. Controleer overigens ook het afdrukvoorbeeld om te voorkomen dat u halve pagina’s print. Als u geen kleuren nodig heeft, selecteer dan zwarte inkt.

" width=

" width=

Zet uw printer uit

Hoe gemakkelijk is het wel niet om weg te lopen van de printer nadat u klaar bent, zonder dat u de printer daadwerkelijk uitzet. De meeste printers schakelen zichzelf uit nadat ze 30 minuten niet in gebruik zijn. Dit is in overeenkomst met EU-wetgeving. Maar als u een oudere printer heeft, of sowieso een printer die niet automatische uitschakelt, dan bespaart u net dat beetje extra door die uitknop in te drukken. Ook op het kantoor is het belangrijk dat u uw medewerkers hiervan op de hoogte stelt. Als iedereen in uw bedrijf de printer uitzet na gebruik, dan bespaart u aardig wat kosten.

Koop ecologisch verantwoord papier en recycle

Als u waarde hecht aan milieubewust printen, kies dan voor papier dat het Forest Stewardship Council (FSC) kenmerk heeft. Dit kenmerk garandeert dat de gekapte bomen vervangen worden of zich kunnen vernieuwen en dat de lokale flora en fauna wordt beschermd. Als u kiest voor papier met een hoog gerecycled gehalte, dan zorgt dit ervoor dat minder bomen worden gekapt en minder papier naar de stortplaats moet.

Als u papier aan een kant heeft bedrukt maar niet meer gebruikt, maak uw notities dan op de andere kant in plaats van op Post-Its. Als u papierbakken in de buurt van ieder bureau plaatst, dan kan het oude papier hier gemakkelijk ingegooid worden om gerecycled te worden.

Het is misschien een onderwerp waaraan u nog niet eerder heeft gedacht, maar u kunt echt geld besparen door eens goed na te denken over uw printgedrag. Verander uw lettertype naar een goedkopere optie, denk twee keer na voordat u print, print dubbelzijdig en zet de printer uit: alle beetjes helpen om net dat extra beetje geld te besparen.