Hoe kan ik voordeliger afdrukken en geld besparen op inkt?
Tips & Trucs

Hoe kan ik voordeliger afdrukken en geld besparen op inkt?

Dagelijks wordt er nog heel wat afgedrukt: leuke foto’s voor een collage, een factuur om per post naar een klant te sturen en documenten die ingevuld en teruggestuurd moeten worden. Printers zelf kunnen steeds goedkoper aangeschaft worden, maar de inktkosten lopen nog steeds behoorlijk op. Vooral op kantoor is een printer essentieel en daarom is het verstandig om deze zo economisch mogelijk te gebruiken.

U kunt op verschillende gemakkelijke en logische manieren economisch afdrukken en geld besparen op inkt. Deze handleiding geeft u een aantal tips en beantwoordt enkele vragen die u kunt hebben.

SE-how-to-be-an-economical-printer-NL

 

Waarom zijn inktpatronen voor printers zo duur?

 

We weten dat inktpatronen duur zijn, maar waarom is dit eigenlijk? De prijs is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Ontwikkeling en onderzoek: dit is een van de belangrijkste redenen dat inkt zo duur is. Er wordt veel tijd en moeite gestoken in het onderzoeken en ontwikkelen van een substantie die hoge temperaturen aankan, met hoge snelheid nauwkeurig op papier wordt gespoten en vrijwel direct droog is.
 • Kwaliteit en betrouwbaarheid: zoals met de meeste producten betaalt u vaak ‘voor de naam’. Bepaalde producenten staan garant voor betrouwbaarheid en kwaliteit van de inkt.

Welke printers zijn het voordeligst in gebruik?

Een nieuwe printer kopen kan een hele opgave zijn: moet de printer aanvullende functies hebben, hoeveel mag hij kosten, welke heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding of is het meest economisch op lange termijn?

 

Natuurlijk is het verleidelijk om direct te kijken naar de goedkoopste printer. Deze worden tegenwoordig voor vrijwel de kostprijs voor productie verkocht: fabrikanten rekenen er namelijk op dat dure inktpatronen regelmatig nagevuld moeten worden om op langere termijn winst te maken. Dit betekent dus vaak dat u goedkoper uit bent met een duurder model waar de inkt effectiever wordt gebruikt.

 

*INSERT DESIGN VISUAL HERE*

Hoelang gaat de inkt mee?

Op deze vraag is geen direct antwoord te geven. Het aantal pagina’s, dagen, maanden, jaren dat u met inktcartridges kunt afdrukken, is van tevoren niet vast te stellen. Deze factoren hebben hier invloed op:

 

 • Cartridge of toner: Inkt van een cartridge raakt veel sneller op dan een toner. Een toner is daarom dan ook vaak wat duurder.
 • De grootte van de cartridge: een grotere cartridge gaat langer mee dan een kleinere.
 • De efficiëntie van uw printer: Blokkeert een printer vaak, dan gebruikt het onvermijdelijk meer inkt. Houd de printer schoon en u krijgt meer afdrukken voor uw inkt.
 • Hoeveel drukt u af: De cartridge raakt logischerwijs sneller op als u veel print. Weet u van tevoren dat u de printer veelvuldig gaat gebruiken, overweeg dan een laserprinter.
 • Wat drukt u af: Drukt u voornamelijk afbeeldingen af, dan gebruikt u meer inkt dan bij het afdrukken van zwarte teksten.

 

Hoe lang blijft een inktcartridge goed?

Ongeopende cartridges:

Vooral als u speciale aanbiedingen ziet voor inktcartridges, dan kan het verleidelijk zijn om een voorraad op te slaan. Op de verpakking staat echter een houdbaarheidsdatum, die vaak overeenkomt met de datum de garantie verloopt. Om de cartridges zo lang mogelijk goed te houden, zijn er een aantal tips die u kunt volgen:

 • Plaats de doosjes rechtovereind
 • Bewaar ze op een donkere, koele plek: niet warmer dan 29°C
 • Houd ze uit het zonlicht: bewaar ze in een kast of van het raam vandaan.
 • Houd ze uit de buurt van kinderen

Geopende cartridges:

Als de cartridge al in een printer heeft gezeten, zal deze uitdrogen als u hem onbeschermd op tafel laat staan. Hoewel u met de volgende tips de cartridges niet dagenlang buiten de printer kunt laten staan, zal het op korte termijn tegen uitdrogen helpen:

 • Zorg ervoor dat er geen lucht bij de luchtkussen of spuitkop kan komen door het af te plakken met plakband.
 • Bewaar geopende cartridges op een koele en donkere plek waar geen zonlicht bij kan.
 • Plaats de inktcartridges na uiterlijk twee nachten weer terug in de printer.

 

Ga economisch om met inkt

Met deze handige en vaak vanzelfsprekende tips is het erg eenvoudig om langer gebruik te maken van uw inkt:

 • Kies een eenvoudig lettertype: Drukt u stukken tekst af in een complex lettertype, dan gebruikt u ook meer inkt. Houd de letters klein en slank: de beste lettertypen om te gebruiken zijn Arial en New Courier in lettergrootte 12 of kleiner.
 • Lees uw teksten na: Als de tekst klaar is om af te drukken, leest u hem nog een aantal keren goed door. Zo kunt u direct typefouten verbeteren en is het niet nodig om documenten opnieuw af te drukken omdat u eerder een typefout niet heeft ontdekt.
 • Verwijder blokkeringen: Onderhoud uw printer regelmatig en uw inkt gaat wat langer mee. Gebruik een wattenstaafje om potentiële blokkeringen te verwijderen en uw inkt vloeit gemakkelijker zonder te stollen.
 • Pas uw printerinstellingen aan: U kunt handmatig actie ondernemen om uw inktverbruik te verminderen. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat de cartridges langer meegaan. Kies grijstinten, gebruik meerdere pagina’s per vel of kies voor de kwaliteit van ‘een snel concept’.

Moet ik een cartridge direct vervangen als de inkt laag is?

Nee: vaak bevat de cartridge nog 30% van zijn totale capaciteit als u de waarschuwing ontvangt. Blijf de cartridge gebruiken totdat de inkt opraakt. Het is ook belangrijk dat u de juiste cartridges gebruikt waarvoor u onze inkt- & tonerzoeker kunt gebruiken.

 

Dubbelzijdig afdrukken

Met veel printers is het mogelijk om dubbelzijdig af te drukken, waardoor u ook op papier kunt besparen. U doet dit als volgt:

 1. Voltooi het document en zorg ervoor dat het klaar is om af te drukken.
 2. Selecteer ‘Afdrukken’ in het menu.
 3. Selecteer in de printinstellingen ‘Pagina’s’ en vervolgens ‘Dubbelzijdig afdrukken’.
 4. Klik op ‘Afdrukken’.

 

Pas de grootte van de pagina aan

U kunt ook inkt besparen door meerdere pagina’s op één vel papier af te drukken:

 

 1. Voltooi uw document en zorg ervoor dat het klaar staat om af te drukken.
 2. Selecteer ’Afdrukken’ in het menu.
 3. Selecteer in Adrukinstellingen de optie ‘Pagina’s per vel’. In het menu kunt u selecteren hoeveel pagina’s u u wilt afdrukken per zijde.
 4. Klik op ’Afdrukken’.

 

U merkt dus dat u genoeg kunt doen om voordeliger te printen: de eerste stap is door de juiste inkt te bestellen.

" width=