Hoe kunt u draadloos afdrukken?
Tips & Trucs

Hoe kunt u draadloos afdrukken?

Een van de meest gebruikte apparaten op kantoor is de printer. Afbeeldingen, facturen, documenten en e-mails: dagelijks rollen wereldwijd ontelbare afdrukken uit de printers. Dit betekent dat het essentieel is om een printer te hebben die efficiënt en betrouwbaar is.

In het verleden moesten alle printers met een kabel verbonden worden aan individuele computers of een netwerk. In veel gevallen was dit dan ook een enorme wirwar van verwarde kabels. In recente jaren is de draadloze printer opgedoken, waardoor het nu mogelijk is om documenten af te drukken vanaf laptops, mobiele telefoons en tablets zonder een kabel in zicht. Printen is nog nooit zo gemakkelijk geweest: met een druk op de knop vanuit een andere kamer, worden uw documenten netjes afgedrukt.

Heeft u hulp nodig bij het opzetten van een draadloze printer, of bij draadloos afdrukken, bekijk dan deze handleiding met korte vragen en antwoorden om u verder te helpen.

Hoe zet u uw draadloze printer klaar?

 1. Haal uw printer uit de verpakking
 2. Sluit de stekker aan op het stopcontact
 3. Plaats de inktcartridge of toner in de printer (raadpleeg de handleiding)
 4. Start de printer en laat het de opstartprocedure volgen
 5. Kies de gewenste verbindingsmethode

U moet uw printer op een van de volgende vier manieren aansluiten:

 • Automatische draadloze verbinding
 • Beveiligde wifi verbinding
 • Wizard voor draadloze installatie
 • Draadloos via USB

Hoe sluit u uw draadloze printer aan?

Als uw printer klaar staat, wordt het tijd om de apparaten toe te voegen waarvan u wilt kunnen printen. Dit zijn bijvoorbeeld uw laptop, smartphone of tablet. Volg de stappen die betrekking hebben op het apparaat waarvan u wilt printen:

Een draadloze printer verbinden met Windows

 1. Klik op ‘Start’ en vervolgens op ‘Apparaten en printers’.
 2. Kies ‘Apparaten en printers’.
 3. Selecteer ‘Printer toevoegen’.
 4. Een wizard wordt geopend waarin u op ’Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen’ klikt.
 5. Selecteer uw draadloze printer.
 6. Installeer het stuurprogramma op uw pc (voer wachtwoord in als dit gevraagd wordt).
 7. Voltooi alle stappen van de wizard en klik op ‘Voltooien’.

 

Hoe verbinding te maken met een draadloze printer op een Mac

 1. Open het Apple Menu
 2. Kies “Systeem Voorkeuren”
 3. Selecteer “Print en Scan” in het “Hardware” gedeelte
 4. Selecteer het “Toevoegen” (+) symbool
 5. Kies u printer uit de lijst die verschijnt of selecteer “Printer Toevoegen” als u uw printer niet ziet.
 6. Indien nodig, voer het IP-adres van uw printer in.

 

Een draadloze printer verbinden met uw iPad/iPhone

 1. Open de app waarvan u wilt printen.
 2. Klik op deelknop of Instellingen voor toegang tot de afdrukopties.
 3. Klik op ‘Print’.
 4. Selecteer uw AirPrint-printer of krijg toegang tot uw printer door het wachtwoord of IP-adres van uw printer in te voeren. Als u printer AirPrint niet ondersteund wordt dit uitgevoerd via een externe app. Veel fabrikanten hebben hun eigen iOS app die u hiervoor kunt gebruiken, maar ook apps van derden kunnen u hier bij helpen

 

Een draadloze printer verbinden met uw Android-telefoon of -tablet

 1. Klik op ‘Instellingen’.
 2. Selecteer ’Afdrukken’ en vervolgens “Service toevoegen”.
 3. Kies de cloudaanbieder van uw printer (bijvoorbeeld Samsung of HP) of gebruik afdrukken vanaf een algemene cloud.
 4. Stel de relevante cloud in, voer het wachtwoord of IP-adres van uw printer in op verzoek in (raadpleeg de handleiding als u deze niet kunt vinden).

 

Heeft u meer vragen over draadloos printen? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder.

Hoe werkt een draadloze printer?

Geen kabels, afdrukken vanuit iedere kamer en vanaf elk apparaat. Natuurlijk erg handig, maar hoe werkt dit nou? Eerst moet u uw draadloze printer eenmalig aansluiten op uw netwerk via de stappen die u hierboven vindt. U kunt nu direct via wifi beginnen met afdrukken. Staan al uw apparaten aangesloten op dit netwerk, dan kunt u ook vanaf uw pc, laptop, tablet en smartphone afdrukken.

Sommige draadloze printers ondersteunen ook bluetooth verbindingen met externe apparaten, als dit het geval is en u hier liever gebruik van maakt moet u er voor zorgen dat beide apparaten met elkaar verbonden zijn voordat uw probeert te printen. En als u een printer heeft met een eigen emailadres kunt u zelf te-printen documenten als een bijlage naar dat adres versturen. Raadpleeg uw handleiding om te zien of uw printer deze opties ondersteund.

Welk bereik heeft mijn draadloze printer?

Net zoals bij uw internet, kan een draadloze printer alleen een signaal oppikken als het binnen een bepaald bereik is. Bent u bijvoorbeeld in een kamer die het verst verwijderd is van de printer, dan kan dit het afdrukken beïnvloeden en de afdruktaak niet oppakken. Bekijk de specificaties van uw draadloze printer om te zien welk bereik het heeft, voordat u tot aankoop overgaat.

Hoe kan ik draadloos printen vanaf mijn tablet of smartphone?

Om draadloos te printen vanaf uw tablet of smartphone, heeft u een moderne wifi printer nodig. Door een app van de fabrikant of netwerkprinter naar uw smartphone of tablet te downloaden, kunt u vanuit uw stoel afbeeldingen en documenten afdrukken.

Hoe zorg ik ervoor dat anderen mijn draadloze printer niet kunnen gebruiken?

U hoeft zich er geen zorgen over te maken dat andere mensen toegang krijgen tot uw printer. Vrijwel ieder draadloos model heeft een eigen beveiligingscode of wachtwoord. Vraagt u voor de eerste keer toegang tot het draadloze netwerk, dan wordt u gevraagd om de beveiligingsgegevens in te voeren.

De installatie van een draadloze printer is niet zo ontmoedigend als u misschien denkt. Zodra u de printer heeft geïnstalleerd, kunt u probleemloos en draadloos printen vanaf vrijwel iedere hoek in uw huis.

Gaat u ook voor draadloos? Bekijk dan ons aanbod aan printers om de ideale draadloze printer voor uw behoeften te vinden.