Is uw databescherming wel optimaal?
Tips & Trucs

Is uw databescherming wel optimaal?

De digitale wereld blijft maar groeien en is tegenwoordig vrijwel onmisbaar in het leven. Voor veel bedrijven blijft informatiebeveiliging op de werkplek een van de grootste zorgen. De beste verdediging tegen cyberaanvallen voor kleine bedrijven is ervoor te zorgen dat iedere medewerker weet hoe zij gegevens beschermen en wat de gevolgen kunnen zijn van een cyberaanval.

Het Amerikaanse bedrijf SplashData, al meer dan 10 jaar een vertrouwde wachtwoordmanager, geeft aan dat de meest gebruikte wachtwoorden nog steeds ‘123456’ en ‘wachtwoord’ zijn, ondanks dat het belang van goede cyberbeveiliging steeds duidelijker wordt. Met zoveel mensen die bereid zijn om zichzelf, en soms zelfs hun bedrijfsgegevens, in gevaar te brengen, stellen we u ook de vraag: maakt u wel gebruik van optimale databescherming?

Hoe u uw computer optimaal kunt beschermen

Wij vinden het belangrijk dat uw gegevens veilig blijven, en daarom kijken we naar de manieren waarop u proactief uw computer of laptop zo goed mogelijk kunt beschermen.

Hoe veilig is uw wachtwoord?" width=

Een gemakkelijk wachtwoord is ook gemakkelijk te raden. De kans is dan groter dat een hacker op uw computer kan inbreken en waardevolle informatie kan bekijken. U bent al hard op weg naar goede computerbeveiliging door een sterk wachtwoord aan te maken met behulp van deze handige tips:

  • Kies een wachtwoord dat uit minimaal 8 karakters bestaat
  • Gebruik zowel kleine als hoofdletters
  • Combineer nummers en symbolen in het wachtwoord
  • Gebruik geen namen, verjaardagen, telefoonnummers etc.
  • Kies een ander wachtwoord voor iedere online account

Het kan nogal een uitdaging zijn om wachtwoorden voor veel verschillende accounts te onthouden. Laat uw computer de wachtwoorden echter niet opslaan voor accounts die belangrijke en gevoelige informatie bevatten. Gemakkelijker kunt u het namelijk niet maken om op deze manier toegang te geven aan derden.

Update de beveiliging van uw computer regelmatig

Beveiligingssoftware werkt pas optimaal als u regelmatig updates laat uitvoeren. U kunt uw computer en gegevens niet beschermen tegen de nieuwste virussen en hackers door oude software te gebruiken. Zorg ervoor dat u altijd de laatste updates laat uitvoeren op de computer om de meest recente bedreigingen tegen te gaan.

Fysieke data: berg het goed op of vernietig het" width=

We leven misschien wel in een digitale wereld, maar op de werkplek printen we nog steeds bestanden en documenten. Voordat u bestanden en documenten weggooit, is het belangrijk om eerst grondig te controleren of ze geen gevoelige informatie bevatten. Als u waardevolle papieren verwijdert, gebruik dan een papierversnipperaar om deze volledig te versnipperen.

Bescherm uw computer

Bescherm uw data en houd uw computer veilig met een laptopslot. Een dief of hacker zal niet snel een laptop kiezen met een slot. Deze fysieke voorzorgsmaatregel is een extra laag beveiliging en een stap in de goede richting om uw data en privacy veilig te stellen.

Maak een back-up van uw gegevens

Maak regelmatig een back-up van uw gevoelige informatie naar een externe harddrive. Dit kan de enige manier zijn om al uw informatie opnieuw te installeren als u slachtoffer wordt van een veiligheidsincident. Als u de externe harddrive niet gebruikt, berg deze dan goed op zodat hij niet gestolen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een kluis of een andere opbergruimte met een slot.

Wees voorzichtig als u op afstand werkt

Op afstand werken klinkt voor velen als muziek in de oren, maar dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Of u nu vanuit huis of vanaf een openbare locatie werkt, is het belangrijk dat u er altijd voor zorgt dat u uw gegevens veilig houdt. Als u gebruik maakt van openbare WiFi, dan kan een VPN (Virtueel Particulier Netwerk) nieuwsgierige ogen afschermen. Terwijl u reist heeft u toegang tot zowel een privé of zakelijk netwerk als gedeelde bestanden. Voor een VPN-dienst betaalt u wel, maar door de verschillende diensten te vergelijken die beschikbaar zijn, kunt u de beste deal voor uw behoeften kiezen.

Het is belangrijk om er altijd voor te zorgen dat u weet wie er bij u in de buurt staat, of u nu in een café of in een trein zit. Wees vooral voorzichtig als u met gevoelige informatie werkt. Wilt u niet dat anderen persoonlijke e-mails of vertrouwelijke werkdocumenten zien, bekijk deze dan ook niet in het openbaar. Spreid documenten niet uit over tafels en vergrendel uw laptop als u snel een tweede kopje koffie haalt.

Als u op weg naar werk of in een café echt even moet werken, overweeg dan om een filterscherm te gebruiken. Dit plaatst u over uw laptopscherm waardoor u alleen het scherm kunt bekijken als u er recht voor zit. U hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over nieuwsgierige ogen die over uw schouders meekijken.

De tips die wij in dit artikel geven helpen u om uw gegevens veilig te houden tegen potentiële gevaren. Cybercriminaliteit kan aanzienlijk verminderd worden als iedereen deze maatregelen toepast om een veilige cyber werkomgeving te creëren.