Moderne manieren om stress op het werk tegen te gaan
Tips & Trucs

Moderne manieren om stress op het werk tegen te gaan

Iedereen heeft er weleens mee te maken: stress. Een beetje is niet erg, het kan zelfs helpen om het beste uit uw medewerkers te halen. Zodra het stressniveau op het werk echter verhoogt, heeft dit een negatieve invloed op u en uw medewerkers en kan het leiden tot verzuim. De belangrijkste oorzaken van langdurig psychisch verzuim zijn angst, depressie en stress. Volgens Arboned neemt niet alleen het verzuim door stress toe, maar ook de gemiddelde verzuimduur. Een werknemer met een burn-out is nu gemiddeld 242 dagen thuis en een verzuimdag kost de werkgever 250 euro.

Het is misschien onmogelijk om de werkplek geheel stressvrij te maken, maar er zijn manieren om uw medewerkers te helpen omgaan met stress, zodat zij zich meer ontspannen gaan voelen.

 

Mindfulness

" width= U kunt de werkdruk en stressniveaus van uw medewerkers al verminderen door u ervan bewust te zijn hoe hun werkdag eruitziet. Zo ziet u wie te veel werk heeft en welke collega’s kunnen helpen om dit werk op te vangen. Dit creëert niet alleen een gevoel van eenheid binnen het team, het helpt ook om de stress van overwerkte werknemers te verminderen. 

Er zijn een aantal kleine veranderingen die u kunt doorvoeren om stress te verminderen. Zo kunt u een ‘overgangstijd’ toestaan tussen taken en vergaderingen, zodat werknemers ontspannen en voorbereid de volgende opdracht aanvatten. U kunt hen ook aanmoedigen om een aantal korte pauzes te nemen gedurende de dag om stress aan te pakken voordat het te veel wordt.

Tai chi

" width= Het lijkt wat ongebruikelijk, maar tai chi is een uitstekende manier om stress op het werk te bestrijden. Het is een slowmotionoefening met lage impact en vrijwel iedereen kan het beoefenen. Het leert uw medewerkers om te gaan met stress en is een goede manier om hun aandachtsvermogen te verbeteren.

Huur een professionele instructeur in die tijdens lunchpauzes of voor het werk tai-chilessen kan geven, zodat uw medewerkers goed tot rust kunnen komen. Zorg er wel voor dat u deze lessen niet verplicht maakt: krijgt uw personeel het gevoel dat ze mee moeten doen, dan kan dit juist stress als gevolg hebben. Laat uw personeel ook eerst hun dokter raadplegen of ze met de activiteiten mee mogen doen.

Beloon uw personeel

" width= Als u stress op het werk wilt aanpakken, kan het helpen om een beloningssysteem voor het personeel te implementeren. Uw medewerkers zullen over het algemeen meer tevreden zijn over het bedrijf. Tegelijk helpen massages en teamactiviteiten bij het omgaan met druk en brengen ze het team dichter bij elkaar.

Flexibele werkuren geven uw personeel de kans om te werken op de momenten waarop zij zelf het meest productief zijn. Ochtendmensen kunnen vroeger beginnen en voor de personen die wat meer koffie nodig hebben begint de dag wat later. Een onderzoek van het Britse bureau Cascade HR geeft aan dat 47% van de ondervraagden denkt dat flexibele uren helpen bij het verminderen van stress op het werk, waarvan velen een vroege stop op vrijdag zouden waarderen.

Medewerkers voelen zich ook meer ontspannen op het werk als aan hun behoeften wordt voldaan. Gebruik de juiste ergonomische oplossingen en zorg ervoor dat alles beschikbaar is voor een gelukkige en comfortabele werkplek.

 

Lichte beweging

" width= Het kan contraproductief zijn om de hele dag achter een bureau te zitten, vooral als medewerkers hier ook lunchen. Moedig hen aan om een wandeling te maken of wat tijd door te brengen in de keuken. Zo voorkomt u dat het personeel de hele dag door werkt en zit. Het is bekend dat beweging het humeur verbetert, dus een wandeling in de buurt of naar de winkel kan wonderen doen om het hoofd even leeg te maken, zodat medewerkers hierna weer de volle aandacht kunnen schenken aan het werk.

Regelmatige pauzes

" width= Voor gelukkig en productief personeel is het belangrijk om stress aan te pakken. De veranderingen die u kunt doorvoeren zijn klein, maar effectief om uw werknemers te leren hoe om te gaan met stress.Korte wandelingen helpen om het personeel de benen te laten strekken, maar met regelmatige pauzes vermindert u ook stress op het werk. U kunt uw personeel toestaan om hun laptop te sluiten om wat te drinken te halen, naar de buurtwinkel te wandelen of even te kletsen met collega’s. Het helpt hen te hydrateren, de ogen krijgen rust en de focus kan even ergens anders op gelegd worden.