Tips voor een gezonde en veilige werkplek
Tips & Trucs

Tips voor een gezonde en veilige werkplek

Naast de gebruikelijke werkuren van negen tot vijf wordt er vaak ook gegeten, een gezellig praatje gemaakt en soms zelfs geslapen op kantoor. Het is onvermijdelijk dat de tijd die we op de werkplek doorbrengen, invloed heeft op ons welzijn. Hygiënevoorschriften helpen u om voor uw werknemers een gezonde en gelukkige omgeving te creëren.

U bent al goed op weg als u een hygiënebeleid voor het kantoor opstelt. Dit geeft uw personeel richtlijnen om de werkplek veilig te houden en maakt duidelijk dat ook zij hierin een rol hebben. Geef uw werknemers de middelen om de werkomgeving schoon te houden en zo kan iedereen een bijdrage leveren.

Door de volgende spullen op voorraad te hebben, houdt u uw medewerkers gelukkig en gezond:

Papieren handdoeken

SE-healthier-workplace-paper-towel

Van een glas water dat te vol is en enkele druppels achterlaat, tot grotere hoeveelheden gemorst water en lekkages: een voorraad papieren handdoeken is altijd handig om snel een oppervlak mee te drogen. Zelfs de kleinste hoeveelheid gemorst water kan een ongeluk veroorzaken, daarom is het goed om de papieren handdoeken binnen handbereik van uw personeel op te slaan en te benadrukken hoe belangrijk het is om op te ruimen.

Pakt u grote hoeveelheden gemorst water of blijvende lekkages niet snel en efficiënt aan, dan kan dit een uitbraak van schimmel veroorzaken. Het is belangrijk om de groei van deze potentiële bacteriën in de gaten te houden, aangezien het kan leiden tot allergieën en infecties bij uw medewerkers. Meld daarom altijd grotere hoeveelheden gemorste vloeistof en lekkages aan de kantoormanager.

Desinfecterende reinigingssprays

SE-healthier-workplace-disinfectant

Een schone kantine is essentieel voor de handhaving van goede hygiëne op de werkplek. Vergeet echter niet dat ook toetsenborden, telefoons en andere oppervlakken ziektekiemen kunnen bevatten. Daarnaast nemen veel kantoormedewerkers een snelle pauze en eten hun lunch op hun werkplek. Als u dus een toetsenbord aanraakt, belt of notities bekijkt terwijl u eet, dan kunt u hier ziektekiemen bij cadeau krijgen.

Werknemers moeten gemakkelijk toegang hebben tot reinigingssprays en desinfectiemiddelen om stof en vuil te verwijderen van een vies bureau, maar ook doekjes om telefoons en muizen mee schoon te vegen. Speel een actieve rol bij het informeren van uw medewerkers over het belang van hygiëne in zowel gedeelde ruimtes als individuele werkplekken en houd hiermee uw personeel gezond.

EHBO-koffer

SE-healthier-workplace-first-aid-kit

Zelfs de kleinste schrammen hebben aandacht nodig om serieuze problemen te voorkomen. Zorg ervoor dat iedereen weet waar de EHBO-koffer ligt, niet alleen de EHBO’ers. Controleer regelmatig of alles in de koffer binnen de bruikbaarheidsdatum ligt en veilig is om te gebruiken, aangezien sommige medische benodigdheden een vervaldatum hebben. Houd de koffer goed aangevuld en gebruik een inventaris om te controleren wat er is gebruikt of ontbreekt.

Via ongevallenformulieren kunt u gemakkelijk uw archieven actueel houden en ongevallen registreren die op de werkplek hebben plaatsgevonden.

Handverzorging

SE-healthier-workplace-hand-gel

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ingeschat dat ongeveer 137,3 miljoen werkdagen verloren zijn gegaan in 2016 vanwege ziekte en ongevallen. Ongevallen zijn niet besmettelijk, maar hoesten, verkoudheden en veel andere ziekten zijn dit wel. Het is belangrijk dat iedereen zich houdt aan bepaalde hygiëneregels, zoals het wassen van je handen.

Hygiënische handzeep of -gel is een eenvoudige oplossing om ziektekiemen op afstand te houden. Als u ze op verschillende plekken plaatst, moedigt u uw personeel aan om hun handen schoon te houden. Plaats een handleiding over effectief handen wassen in de keuken en toiletten om een goede gezondheid op het kantoor aan te moedigen.

Kapstokken

SE-healthier-workplace-coat-stand

Een adequate manier om het risico op ongevallen te verkleinen op de werkplek, is het opruimen van jassen, tassen en paraplu’s. Tijdens een wandeling door het kantoor kunt u snel afgeleid zijn en voordat u het weet vormt die onschuldige jas of de riem van een tas een risico op struikelen. Plaats dus een aantal kapstokken op de werkplek en laat uw personeel hun spullen ophangen, zodat ze niet in de weg liggen.

Hetzelfde geldt voor losse kabels die op de vloer liggen. Zorg ervoor dat ze verborgen en georganiseerd zijn om ongelukken te voorkomen.

Afvalbeheer

SE-healthier-workplace-bin

Ga de strijd tegen ziektekiemen aan door de bureaus schoon te houden en vuil weg te gooien, of dit nu een schil van een sinaasappel, oud papier of een wikkel is. Zet prullenbakken binnen het bereik van bureaus en moedig uw personeel aan om in gedeelde ruimtes overbodige rommel weg te gooien. Zorg ervoor dat aan het einde van iedere dag het afval uit de prullenbakken wordt verwijderd om onaangename luchtjes tegen te gaan.

Of u nu kleine of grote veranderingen aanbrengt, er zijn genoeg stappen die u kunt ondernemen om de werkplek gelukkiger en gezonder te maken.