Pen en papier verslaat digitaal
Tips & Trucs

Pen en papier verslaat digitaal

Jarenlang was het de populairste keuze om op de werkplek georganiseerd te blijven: handgeschreven notities en notulen in papieren agenda’s. Na de komst van de moderne en veelzijdige laptops, is dit door velen snel opzij gelegd. Het is misschien een efficiëntere manier om uw schema digitaal op te slaan, maar betekent dit ook automatisch dat u hierdoor beter georganiseerd bent?

Laptop vs. pen en papier

In 2014 verscheen een onderzoek in het Amerikaanse tijdschrift Psychological Science waaruit bleek dat studenten die aantekeningen maken met pen en papier meer vragen goed beantwoorden dan studenten die een laptop gebruiken. De studenten kregen video’s te zien van verschillende colleges, waarbij de helft een laptop kreeg en de andere helft pen en papier. Een half uur na afloop kregen de studenten feitelijke en denkvragen voorgeschoteld. Op de feitenvragen waren de scores vrijwel gelijk. De studenten met laptop scoorden op de denkvragen aanzienlijk slechter, terwijl ze meer aantekeningen hadden gemaakt.

Hoe dit komt? Laptopgebruikers maken sneller aantekeningen waardoor ze vaak ook meer letterlijke aantekeningen maken. Informatie wordt niet geselecteerd of verwerkt. Maakt u handgeschreven notities, dan vat u informatie samen, zet het in schema’s, gebruikt pijltjes of onderstreept: u onderscheidt belangrijke informatie van aanvullende informatie. U gebruikt uw eigen woorden en zinnen, waardoor u het gemakkelijker onthoudt en de hersenen gevoelens en denkprocessen creëren.

Volgens Anne Mangen, hoofddocent aan de Universiteit van Stavanger in Noorwegen, gebruiken we verschillende delen van de hersenen als we op papier schrijven. Als we pen en papier aanraken, combineren we onze fijne motoriek met fysieke zintuigen waardoor ons brein meer nuttige feedback krijgt: dit gebeurt aanzienlijk anders met een toetsenbord.

Hierbij moet wel gezegd worden dat wetenschappers er lang niet over eens zijn welke methode, pen of computer, beter is. Het lijkt er op dat her waarschijnlijk per persoon, situatie en te noteren informatie verschilt. Bovendien is het lang niet altijd het geval op kantoor dat iedereen constant aantekeningen zit te maken, in een vergadering hebben we immers vaak een notaris.

Desalniettemin is het de moeitewaard om stil te staan bij de manier waarop we informatie tot ons nemen en opslaan. Juist omdat dit per persoon kan verschillen is het een goed idee om de situaties te vinden waar het uitschrijven van notities beter kan zijn dan typen. We bekijken daarom of het soms beter is om afspraken en deadlines in een agenda op te schrijven en de belangrijkste gebieden waarop papier het kan winnen van digitaal.

Haal er uw persoonlijke voordeel uit

Met uw eigen handgeschreven notities creëert u een systeem dat het beste bij u past: noteer afspraken die u niet mag vergeten en maak to-do-lijstjes aan het begin van de dag.  U kunt er een eenvoudige agenda van maken, maar via een bullet journal kunt u een creatief kunstwerk creëren. Zo kunt u serieus en zakelijk afwisselen met wat creatieve krabbels.

Het is privé

Een notitieboek is persoonlijk. Er bestaat nog steeds een ongeschreven regel dat het ongepast is om zomaar in iemands notitieboek of agenda te kijken. Het is privé voor de eigenaar. Elektronische agenda’s worden juist vaak gedeeld. Dit heeft natuurlijk ook zijn voordelen, vooral om vergaderingen te plannen, maar het kan toch als opdringerig ervaren worden.

Geen ruimte voor fouten

We kennen het allemaal: we vertrouwen geheel op technologie, en toch verdwijnt belangrijk werk en kalenderdata op mysterieuze wijze. Dit probleem heeft u niet als u uw aantekeningen en afspraken noteert in een papieren agenda: uw geschreven tekst verdwijnt niet spontaan. In dit opzicht kunnen we stellen dat pen en papier tegenwoordig nog steeds betrouwbaarder is dan zijn digitale tegenhanger.

Schrijf het op zodra u het denkt

Een goede manier om strategieën op te stellen en te plannen, is door dingen op te schrijven zodra u eraan denkt. Pen en papier maken het ook gemakkelijker om snel even op te schrijven. Het ziet er misschien wat rommelig uit, maar onderzoek aan de Universiteit van Plymouth heeft uitgewezen dat het geheugen hierdoor een handje geholpen wordt.
Tekeningen en lijsten kunnen creativiteit een boost geven en door te experimenteren op de pagina kunt u zelfs onbewust op ideeën komen.

Een visueel genot

Het is vaak weer even een speciaal gevoel als de agenda voor het nieuwe jaar op tafel ligt. De blanco pagina’s staan open voor nieuwe kansen, ideeën en aantekeningen. U voelt zich optimistisch en klaar om nieuwe data en afspraken neer te zetten. Snelle krabbels in uw eigen handschrift, mooie kanttekeningen: uw persoonlijkheid komt er vaak helemaal in terug.

Of u nu uw zaken geordend houdt via een papieren of digitale agenda, is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw eigen voorkeur. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen, maar wat goed voor u werkt, werkt misschien weer minder goed voor een ander.

" width=